Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Saját magához képest nagy, 8 millió forintot meghaladó forgalom mellett 20 százalékkal 298 forintig ugrott a Csepel Holding részvényeinek az árfolyama ma a Budapesti Értéktőzsdén. Az amúgy illikvid részvényekkel rendelkező társaság tegnap tette közzé időközi vezetőségi beszámolóját. Mivel a cégcsoport negyedéves auditált beszámolót nem készít, ezért csak szöveges értékelésből lehet következetni a féléves állapothoz képest a gazdálkodásban beállt változásokra. E szerint pozitív fejlemény, hogy a csoport meghatározó cégének, az Excel Csepel eredménye több mint 70 százalékkal 71 millió forintra nőtt a félév vége óta, a jelentés szerint a csoport pénzügyi helyzete folyamatos javulást mutat.


A csoportról egyébként egy hónappal ezelőtt jelent meg kedvező hír, október közepén Tiszaújvárosban a Tisza Elektrometál Kft. hatmilliárd forintos beruházásnak alapkőletételével kapcsolatban. A projekt keretében egy csúcstechnológiát alkalmazó szélerőmű-generátor gyártóüzemet építenek, ahol magas teljesítménytartományban működő generátorokhoz állítanak majd elő nagy pontosságú acélköpenyeket. A generátor-házak gyártásához szükséges, többségében egyedi gyártású, részben sorozatban készülő precíziós megmunkáló berendezéseket a budapesti Excel-Csepel. A nagy hagyományokkal rendelkező csepeli üzem 4,4 milliárd forint értékben szállít precíziós megmunkáló eszközöket a TEM számára - írta lapunk (Nap Gazdaság, 2010 október 15.)


Amint Párkányi Zoltán, a Csepel Holding elnöke lapunknak elmondta, a projektnek az idei évben még nem lesz számottevő hatása a cég árbevételére.  Jövőre azonban már érezhetően növelheti  társaság forgalmát, hogy pontosan mennyivel, azt egyelőre nehéz megmondani,  mivel a projekt ütemezésében a TEM saját vevői kapcsán részszerződésekkel dolgozik - mondta az elnök.


A milliárdos nagyságrendű megrendelés mindenesetre jelentősnek tekinthető a társaság számára, hiszen a csoport árbevétele tavaly mindössze 1,3 milliárd forintot tett ki. A projekt hírének hatására egyszer már jelentős rallyt mutatott be a Csepel részvények árfolyama, október közepén három nap alatt 200 forintról 277 forintig menetelt a papír, majd innen esett vissza közel oda, ahonnan indult.


A cég 2,3 millió részvényéből a közkézhányad mindössze 300 ezer darabosra tehető.


(A cikk szerzője 36 darab Csepel Holding részvénnyel rendelkezik)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!