Száguld a forint, lepipálja a térséget

A forint felülteljesít a régiós devizákkal szemben, a hazai fizetőeszköz 0,8 százalékot erősödött pénteken az euróval szemben.
NAPI, 2010. október 29. péntek, 17:27
Fotó:

A közös európai devizáért péntek délután már csak 271,30 forintot kértek a devizapiacon, miután a forint tovább folytatta erősödését, s a hét utolsó kereskedési napján 0,8 százalékkal értékelődött fel. Az euró/forint keresztárfolyama délutánra elérte az utoljára a hónap közepén látott szinteket, s a dollárral szemben is erősödni tudott több mint egy százalékot, így a nap végére a zöldhasú már csak 195,20 forintot ért. A svájci frank 198,10 forinton cserélt gazdát a nemzetközi piacon, miután a két deviza keresztje pénteken átvitte a 200 napos mozgóátlagot, s onnan tovább menetelt lefelé.

Piaci pletykák szerint több szereplő úgy vélekedett, hogy a forint alulértékelt - egyebek mellett ennek is köszönhető a magyar deviza 2 százalékos felülteljesítése a régióban - hívta fel a figyelmet Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizapiaci tradere. A forint azt követően lendült be, hogy külföldi szakértők jelezték: az EU tagállamok költségvetéseinek eddiginél szigorúbb felügyelete növelheti a bizalmat a magyar devizával szemben. Októberben a forint 1,2 százalékot erősödött az euróval szemben a Bloomberg adatai alapján, míg a cseh korona és a lengyel zloty 0,3 százalékkal leértékelődött - utóbbi nyár közepe óta először zárhatja gyengébben a hónapot, mint ahogy kezdte.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.10.30 08:35

A Matolcsy féle eredeti "hiánycél" a Kósa féle "államcsőd" meg a Szijjártó féle "megerősítése" a halottaknak azért eléggé odatett a forintnak, viszont az is tény hogy egész nyáron egy sávban volt (275-285 ) az EURO hoz képest miközben mindenki arról huhogott, hogy a svájci frankhoz képest micsóda katasztrófa van, holott ezt a CHF/EUR árfolyam okozta.

A költségvetési hiánycél bevállalása (az tök mindegy, hogy konkrétan milyen intézkedésekkel ) viszont helyére billentette a bizalmat, mivel a devizaspekulánsok csak azt nézik, hogy rövid távon merre mennek a pénzügyi mutatók, költségvetési számok, meg még inkább azt lesik, hogy mit mutatnak a grafikonok, ha esés van akkor mindenki esésre játszik, ha emelkedés akkor meg mindenki emelkedésre, ettől vannak ezek a horror ingások az árfolyamban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2010.10.29 19:07

Nos a devizahitelesek azért szorulnak védelemre, mert az előző PSZAF nem mondta elég hangosan, emberek baj lesz!!! Persze nem arról van szó,hogy valaki kifizesse helyettük a hitelt... csak a bankok kapzsiságának kell gátat szabni!

Ami viszont aggaszt: ha az euró 20 fillért feljebb megy, a huhogók rögtön megszólalnak: a forint kardjába dőlt,nem mozog a régiós valutákkal,mi lesz itt, stb.

Ha viszont elszakadva a régiós devizáktól, száguldásba kezd, a varjak meg sem szólalnak!

Fiúk, nem kellene egy kis önvizsgálat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.10.29 17:39

No akkor ennyit a haldokló devizahitelesekről...most akkor kit is kell megmenteni ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html