BUX
38971

Száguldó Fotex, gyengébb forint, magasban a kötvénykamat, keletre tekintő németek, érkezik az új ezres

A BUX első órában megszerzett nyeresége délre nagyrészt elolvadt, a BUX 0,2 százalékos pluszban, 22 640 ponton várja a délutáni folytatást.

NAPI Online, 2006. március 27. hétfő, 12:25

Továbbra is a Fotexre és a gyógyszerpapírokra korlátozódik az optimizmus, a Richter 1,5 százalékos pluszban, 41 200 forinton kezdi a délutánt, miközben az Egis 1,9 százalékos pluszban, 31 800 forinton forgott délben. A Fotex 750 millió forintos délelőtti forgalma mellett 1,5 százalékos felértékelődést produkált. A másik három blue chip nem mozdult el jelentősen, a Mol 0,3 az MTelekom 0,2 százalékkal gyengült, miközben az OTP stagnált.

A vezető nyugat-európai tőzsdeindexek közül a londoni pluszban nyitott, a frankfurti és a párizsi mutató azonban csökkenéssel kezdte a hetet.

Közel 25 százalékos részesedést szerzett a Sanofi-Aventis a Zentivában. A cseh gyógyszergyártó negyedéért 515 millió dollárt fizetett francia társaság, közelebb kerülve ezzel a régiós terjeszkedési terveihez.

Bár Olaszország nem szándékozik beengedni az új európai uniós tagállamok munkavállalóit az olasz munkaerőpiacra, de a szlovén munkavállalókkal kivételt tehet a római kormány - értesült a Slovenia Business Week.

Holnap nem érdemes a francia fővárost felkeresni, mert a munka törvénykönyvének módosítása miatt általános sztrájkot hírdettek a legnagyobb szakszervezetek.

A szlovénok a határ mellett található Friuli-Venezia Giulia megyében vállalhatnának munkát, szemben a többi új tagállam munkavállalóival, ide értve a magyarokat is. Ljubljana természetesen örül a kivételezésnek, amelynek ellentételezéseként az olaszok is szabadon dolgozhatnak majd egyes szlovén területeken.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamatszinten a szlovák jegybank, így az továbbra is 3,5 százalékos.
A szlovák jegybank februárban 50 bázisponttal emelte meg a kéthetes rátát, ami így 100 bázispontos prémiumot tartalmaz az eurózónában érvényes kamathoz képest. A szlovák korona nem reagált a mai kamatos döntésre.

A mai piacnyitás után gyengült a forint az euróval szemben. Az euró jegyzése 263 forint körüli szintről 264 forint fölé erősödött, ám később visszatért utóbbi szint alá. Negyed 11 előtt pár perccel 263,80 körül ingadozott a jegyzés - mondta a Hamilton Tőzsdeügynökség szakértője.

Magyarország tíz hónapja nem látott kamatszintet kénytelen felajánlani a befektetőknek a hároméves államkötvény eheti kibocsátásán, ami Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kiadás- és deficitnövelő bejelentéseivel magyarázható - áll a Bloomberg elemzésében. A hozamemelkedés a héten tervezett kibocsátás finanszírozását éves szinten 252 millió forinttal dobja meg. A Bloomberg rámutat, hogy a három éves hozam márciusban 36 bázisponttal emelkedett. Ez azzal magyarázható, hogy a kormány a választások előtt lazított a büdzsé számain, és a pénzügyi tárca március 16-án azzal állt elő, hogy az első negyedév költségvetési hiánya 698 milliárd forint lehet. A héten 70 milliárd forintnyi papírt ad el az magyar állam.

A forint árfolyamának változása az elmúlt hetekben külső okokkal magyarázható, és nem volt olyan mértékű, ami nyugtalanságra vagy beavatkozásra adna okot - jelentette ki Veres János a köztévé Napkelte című műsorában. A pénzügyminiszter kiemelte, a Magyar Nemzeti Bank elnökével az árfolyamváltozás ügyében egyeztettek, és egyetértettek abban: a forint gyengülése régiós, külső okokra vezethető vissza. Veres János - vitába szállva Járai Zsigmond azon kijelentésével, amely az árfolyam gyengülésével kapcsolatban a magyar gazdaság infarktusközeli állapotáról szólt - kijelentette: "a magyar gazdaság nincs infarktus-közeli állapotban ezt a kijelentést semmivel sem lehet indokolni. Az elmúlt időszak gazdasági adatai jók".

A magyar-német kereskedelmi és iparkamara konjunktúrajelentése szerint a megkérdezett társaságok a gazdaság helyzetét jóval szkeptikusabban ítélik meg jelenleg, mint egy évvel ezelőtt. A magyarországi német cégek több mint ötöde ma már nem is nálunk fektetne be, hanem inkább Romániában.

A horribilis méretű körbetartozások ráirányítják a figyelmet a céges partnerek gondosabb megválasztására. Mind több vállalkozás kínál cégfigyelő szolgáltatást, vagyis a legálisan fellelhető információk egybegyűjtését. A piacfigyelés piaca tehát bővül, bár a megrendelők még túlontúl bátortalanok. Sok a téves információ a céges hírszerzésről, gyakran keverik össze az ipari kémkedéssel, pedig az előbbi a fejlett gazdaságokban bevett eszköz.

Nem állítható, hogy gyökeresen átrajzolta a magyar adózási típusok térképét az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) idei bevezetése, január hónap után összesen 50,2 millió forint folyt be ilyen jogcímen a költségvetésbe - tudta meg a NAPI Gazdaság. A személyi jövedelemadót, valamint a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot lefedő ekho 35 százalékos közteher (melyet külön számlaszámra fizetnek be a kifizetők és a magánszemélyek), vagyis az év első hónapjában összesen 143,4 millió forint ekhós jövedelem keletkezett. Feltéve, hogy az ekhót munkaszerződés keretében fizetik, s átlagosan 200 ezer forintot kap így a munkavállaló, 717 ekhós után folyhatott be a közteher az állami kasszába. Ha viszont azt feltételezzük, hogy mindegyik kifizetés vállalkozói jogviszony keretében történt (ami nem életszerű, tekintve a munkaügyi ellenőrzésben rejlő veszélyt), akkor 20 százalékos áfatartalomból kiindulva összesen 119,5 millió forint nettó jövedelem adódik. Szintén átlagosan havi 200 ezer forintos jövedelem szerint számolva ebben az esetben összesen 597-en tartozhattak az ekho alá januárban. A valóság valahol a két szám között lehet, figyelembe véve, hogy egy magánszemélyhez több ekhós kifizetés is kapcsolódhat.

Évről évre többezer pályakezdő nem választ munkába állása után magánnyugdíjpénztárat. Ezen ügyfelek egy, a kötelező magánpénztári rendszer kialakulásakor megszületett döntés értelmében tizenöt napos türelmi idő után automatikusan az úgynevezett területi pénztár tagjaivá válnak. Ezek üzemeltetéséről 1998-ban pályázat döntött, amelynek eredményeként 17 megyében az OTP magánnyugdíjpénztár, 2 megyében az Allianz Hungária, míg Csongrádban az Aegon pénztára számít területi pénztárnak. A pályázatok határozatlan időre szólnak, vagyis lényegében örökös jogot szereztek a pályázatnyertesek a pénztárválasztást elmulasztók nyilvántartására.

A Ziarul Financiar című román gazdasági lap szerint az OTP akvizíciós célpontja, a Letéti és Takarékpénztár (CEC) vételára nem lehet kevesebb, mint egymilliárd euró - írja az MTI-Eco. Szakértők ezzel szemben a két vagy három hónap múlva esedékes privatizáció előtt a román takarékpénztár értékét 300 millió euróra teszik. A szakértői véleményeket több mint háromszorosan meghaladó vételárat a Ziarul Financiar a kiterjedt vidéki hálózattal, és a CEC márkájának közismertségével magyarázza.

Április 10-től új biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos bankjegyeket hoz fogalomba a Magyar Nemzeti Bank. Az új bankó elején vörösréz színű hologramhatású fémcsík és gyönygyház színű irizáló nyomat szerepel. Az irizáló sávban a rátekintés szögétől függően az ezres szám látható. A bankjegy másik oldala nem változott.

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Távközlési Rt. által végzett felmérés alapján a mobilbanki szolgáltatások továbbra is gyorsan terjednek a lakossági és a vállalati ügyfelek között.