A bankadó kivezetésének elhalasztása hatalmas esést okozott az OTP-részvények piacán, a bankpapír árfolyama pillanatok alatt 4440 forintról 4200 forint alá zuhant, az utolsó kötések 4200 forint körül születtek a részvényre.

A BUX index 460 pontos napon belüli esést követően 19 055 ponton érte el napi minimumát, innen pattant 19 121 pontra, ami másfél százalékkal alacsonyabb a tegnapi záróértéknél. A Mol fél százalék mínuszban jár, 18 550 forinton, a Magyar Telekom fél százalékkal esett, 408 forintra. a Richter 39 800 forinton stagnál.

Gyengült a forint

Matolcsy György beszédének kezdetétől az euró/forint kurzusa egészen 279,50-ig szaladt, ahonnan kissé visszakorrigált. Jelenleg 279,10 forintot ér egy euró. A dollárt 213, a svájci frankot 230,70 forinton jegyzik. Az euró/dollár is kissé ingadozott reggel, jelenleg 1,3105-nél jár a devizapár kurzusa a tegnap délutáni 1,3098 után.

A forint gyengülése egyértelműen az újabb megszorító intézkedéseknek tudható be - vélekedett Ruzsonyi Ákos. A Commerzbank devizapiaci üzletkötője szerint a pozitívumként értékelhető, hogy a kormány gyorsan reagál a kritikákra, hiszen a most bejelntett intézkedések reálisabb módját mutatják a 3 százalék alatti hiánycél tartásának. Ugyanakkor az is látszik, hogy a kormány mindenáron teljesíteni akarja a 3 százalék alatti deficitet, hogy kikerüljön Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól és hogy ne vonjanak el kohéziós forrásokat emiatt. Ruzsonyi szerint a kormány reakciója az IMF-megállapodás lezárása felé mutat, vagyis egy nagyobb elkötelezttséget tükröz.

Ugrottak a hozamok

Az állampapírok másodpiacán a kötvényhozamok 20-25 bázispottal ugrottak a bejelentést követően a Reuters szerint: az ötéves papírok hozama 6,25 százalékra, míg a tízéves hozamok 6,75 százalékra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!