A mutatók tulajdonképpen az év utolsó tőzsdei kereskedési napjának kezdetétől a befektetők bizakodását jelezték, azonban a zárás előtt érkező hírek, miszerint az adókérdésekben megállapodtak a demokraták és a republikánusok, még egy lapáttal rátettek a száguldásra.

A kínai feldolgozóiparról kedvező érkező kedvező számok is támogathatták a hegymenetet, míg a német kancellár óvatoskodását estére valószínűleg mindenki elfelejtette a szilveszteri hangulatba kerülő parketten.

A kereskedés végére a Dow Jones ipari átlagmutatója 1,3 százalékkal, 166 ponttal 13 104 pontig szárnyalt. Az S&P 500 mutató több mint másfél, a Nasdaq pedig 2 százalékot meghaladó mértékű emelkedéssel fejezte be a hétfőt. Az S&P 500 mutató 13 százalékkal magasabban zárta a 2012-es szezont, mint a 2011-est, és legutóbb 2009-ben teljesített hasonlóan jól.

Kép: fotó: Reuters

 

Ha szerényebb mértékben is, de az arany, és a nyersolaj irányadó jegyzése is emelkedett valamivel több mint 1 százalékkal, így előbbi 1675, utóbbi pedig 92 dollár közelében várja az újévet.

A CBOE volatilitási index (VIX), másnéven "félelemindex" jókorát, csaknem 20 százalékkal zuhant hétfőn az alku hírére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!