BUX
39006

Szárnyakat adott a tőzsdéknek az alku

Szenzációs hajrával, napi csúcson zártak a főbb amerikai tőzsdei indexek a régóta várt költségvetési alku, legalább részbeni megszületésének hírére.

NAPI, 2012. december 31. hétfő, 22:16

A mutatók tulajdonképpen az év utolsó tőzsdei kereskedési napjának kezdetétől a befektetők bizakodását jelezték, azonban a zárás előtt érkező hírek, miszerint az adókérdésekben megállapodtak a demokraták és a republikánusok, még egy lapáttal rátettek a száguldásra.

A kínai feldolgozóiparról kedvező érkező kedvező számok is támogathatták a hegymenetet, míg a német kancellár óvatoskodását estére valószínűleg mindenki elfelejtette a szilveszteri hangulatba kerülő parketten.

A kereskedés végére a Dow Jones ipari átlagmutatója 1,3 százalékkal, 166 ponttal 13 104 pontig szárnyalt. Az S&P 500 mutató több mint másfél, a Nasdaq pedig 2 százalékot meghaladó mértékű emelkedéssel fejezte be a hétfőt. Az S&P 500 mutató 13 százalékkal magasabban zárta a 2012-es szezont, mint a 2011-est, és legutóbb 2009-ben teljesített hasonlóan jól.

fotó: Reuters

 

Ha szerényebb mértékben is, de az arany, és a nyersolaj irányadó jegyzése is emelkedett valamivel több mint 1 százalékkal, így előbbi 1675, utóbbi pedig 92 dollár közelében várja az újévet.

A CBOE volatilitási index (VIX), másnéven "félelemindex" jókorát, csaknem 20 százalékkal zuhant hétfőn az alku hírére.