A növekedés az olajárak emelkedésének és a koronavírus-járvány nyári enyhülését követően a gazdaság beindulása miatt megnövekedett keresletnek köszönhető - írja a z MTI.

Az állami tulajdonú Aramco közölte, hogy a nyeresége több mint kétszeresére nőtt az előző évi harmadik negyedévi 11,8 milliárd dollárhoz képest.

Amin Nászir, az Aramco vezérigazgatója a cég harmadik negyedévi eredményeit "kivételesnek" nevezte, amelyek "a gazdasági tevékenységeknek a kulcsfontosságú piacokon történt megnövekedésének és az energiaszükségletek ugrásszerű fellendülésének eredménye". Elismerte, hogy a szűk szállítási lehetőségek miatt a világgazdaság továbbra is korlátokkal küzd.

A nyereséget akkor realizálták, amikor világszerte enyhítették a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett korlátozásokat, beszűkültek a földgázszállítások és felgyorsult az oltási kampány, ami mind jelentősen megemelte a nyersolaj árát.

Az Aramco szénhidrogén-kitermelése a harmadik negyedévben napi 12,9 millió hordónak felelt meg, ebből a kőolaj-termelés átlagosan napi 9,5 millió hordó volt.

A Brent kőolaj hordónkénti ára 83 dollár volt a vasárnapi kereskedésben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!