A Napi Gazdaság keddi számának cikke A pesti tőzsdére új rekordokat is hozott az öröm. A BUX soha nem látott nagyságú, 2413,34 pontos emelkedéssel zárta a napot, a tőzsdei cégek összértéke közel 630 milliárd forinttal nőtt, mintegy 3 milliárd dollárral emelkedett. A BUX százalékban kifejezve 11,26 százalékot ugrott feljebb, ami az index történetének negyedik legmeredekebb emelkedése volt. (A BUX-nál jobban csak a spanyol IBEX–35 mutatott jobb teljesítményt.) A vezető részvények közül a Mol és az OTP kereskedését tíz százalékot meghaladó drágulás miatt rövid időre fel is függesztették, sőt a bankpapír az egy napra engedélyezett limittel, 15 százalékkal drágult. Ennél azonban jóval többet is lehetett tegnap nyerni a pesti tőzsdén. Aki például pénteken nem hitte el, hogy örökké tarthat a forintgyengülés, és vásárolt az Erste által kibocsátott eurhuf turbo short certifikátból, az egyetlen nap alatt 98,6(!) százalékos haszonra tehetett szert. (A certifikát, mely a forint euróval szembeni erősödése esetén értékelődik fel, a „beleépített” tőkeáttételnek köszönhetően a devizaárfolyam-elmozdulásokat többszörösükre nagyítja.) Ebbe a befektetésbe azonban a múlt héten minden bizonnyal csak a legbátrabbak – de nyugodtan nevezhetjük őket vakmerőnek is – vágtak bele, hisz pénteken úgy tűnt, ismét hosszú válság köszönt a piacokra. Azt pedig semmiképp sem szabad elfelejteni, hogy az ilyen tőkeáttétellel operáló certifikátokkal nem csak hatalmasat lehet nyerni, hanem ugyanilyen gyorsan az összes pénzünket is elbukhatjuk: a további forintgyengülés esetén felértékelődő eurhuf long certifikát például 27 százalékot veszített tegnap értékéből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!