Százmilliárdokat bukott az állam két befektetésen

A Mol Nyrt. 21 százalékos pakettjén jelenleg 187 milliárd forintos vesztesége van a magyar államnak. Hasonlóan veszteséges üzlet volt pénzügyileg a földalatti gáztározók megvásárlása.
Napi.hu, 2016. március 1. kedd, 10:11

Lassan öt éve vásárolta be magát a Mol Nyrt.-be az állam, amikor is a részvények 21 százalékát vette meg az orosz Szurgutnyeftyegaztól. Az üzlet akkor 498 milliárd forintjába került az adófizetőknek, ami közel 22 400 forintos részvényenkénti árfolyamot jelentett. A vásárlás pillanatában az olajcég árfolyama 23 ezer forint felett is volt, ezt követően 25 ezer forint felett is forgott a részvény pár napig, ám 2011 júniusra csökken az árfolyam, így közel öt éve kisebb-nagyobb bukóban van az állam. A mostani 14 ezer forintos árfolyam azt jelenti, hogy eddig jelenleg 187 milliárd forintos árfolyamveszteségen áll az üzlet.

A Mol ominózus 21 százalékos pakettjét anno még az osztrák OMV vásárolta össze, így akart befolyást szerezni az térségbeli konkurense felett, amit a horvát INA-val is összeboronált volna. Az INA végül Mol-tulajdonba került, a magyar olajcég pedig védekezni kezdett az osztrákok felvásárlása ellen. Az OMV végül nem tudott továbbépítkezni, így az egész pakettet az akkor már mumussá váló orosz befektetőknek adta el. A magyar kormány végül 2011 májusában jelentette be, hogy kivásárolja az orosz céget.

Az orosz cég kivásárlásának szükségét soha nem magyarázta meg a kormány, inkább csak érzékeltette, hogy egyfajta biztonsági kockázat az orosz jelenlét a magáncégben. Orbán Viktor miniszterelnök a bejelentést követően úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány visszaszerezte a Mol-t. Akkor úgy fogalmazott: a magyar kormánynak ki kell állnia a magyar emberek érdekeiért, a kormány most ezt tette, a Mol stratégiai energiavállalat újra magyar kézben van.

A Mol Nyrt.-ben a magánpénztári államosítást követően tovább növelte részesedést a magyar állam, jelenleg 24,74 százalékot birtokol a részvényekből. A Mol Nyrt. nem szerepel szerepel a stratégiai vagyonelemek között. Ennek ellenére az elmúlt öt évben komolyan nem vetődött fel a részesedés értékesítése, ami érthető, hiszen ezzel realizálódna a veszteség.

A gáztározókon is nagyot buktak

A kormány látványosan vonzódik az energiaszektorhoz - a teljes vertikumot államosítják, a pénzügyi veszteség nem számít. A Mol-ügylethez hasonlóan a pénzégetéshez hasonlítható a magyar kereskedelmi gáztározó kapacitás megvásárlása is az E.On-tól, amiről az azóta eltelt időben kiderült, hogy gyakorlatilag felesleges volt az államosítás.

A 4,2 milliárd köbméter földgáz tárolására alkalmas földalatti - ezért nem mozdítható - tározókat 2013 januárjába vette meg az állam, az E.ON Földgáz Storage Zrt. és az E.On Földgáz Trade Zrt.-ért 870 millió eurót - 265 milliárd forintot - fizetett. A tárolók üresen konganak: a fűtési szezon elején 1,45 milliárd köbméternyi gázzal töltötték fel a teljes kapacitás 33 százalékára. Jelenleg a tárolókban 328 millió köbméter gáz van, ami az ország egyheti téli gázigényét fedezné.

A tárolók megvásárlását a kormány az energiabiztonsággal indokolta, ami fals. A tárolók fizikailag nem mozdíthatóak, azok működését törvényekkel és alacsonyabb rendű jogszabályokkal a kormány befolyásolja. Ráadásul az ott tárolt gáz a gázkereskedőké - így például a szintén állami tulajdonban levő MVM Zrt-é.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.03.03 10:18

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto: MACSKAJANCSI !!!!!
A soha nem hazudó VIKTOR 2009-őszén tett élete egyetlen értelmes bejelentése miatt 2010-ben a jelenlegi CSÜRHÉRE szavaztam ,mert az tényleg felelőtlen pénzszórás volt amit a Medgyessi kormány csinált az 50 %-os béremeléssel és a felelőtenűl magasan megállapított nyugdíjakkal és a arra fizetett 13-ik havi nyugdíjakkal, . Az érintetteknek kiszórtak felelőtlenűl 6-7 ezer milliárd ft KÜLFÖLDI HITELT amit a hozzád hasonló tájékozatlanok nem tudnak értelmezni. Figyelmesen várom a jelenlegi főhazug mikor ismeri be ,úgy mint 2006-ban GYURCSÁNY., egyetlen őszinte politikus aki be merte ismerni tettét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.03.02 22:58

@megfigyelt:
cc. Rodent:

Vannak realitások, TATA!!! Még akkor is ha maga a nyugdijasotthonában ezektől igen távol van is!!! És tudja mit, én örülök hogy a mi ökör birka népünk felett, amelyik szabad választásokon 3-szor szavazta vissza a kommunistákat, 3-szor meg a fidesznek nevezett posztkommunistákat, egy értelmes, intelligens orosz nép és annak győzhetetlen hős vezetője Putyin elnök atyáskodik, mint jó apa a hülyegyereke felett! Maga is ott tolongott Gyurcsányra szavazni, habzó szájjal éltette, mindent tudunk mi magáról hiába tagadta le utólag, TATA!!!

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.03.02 22:32

@megfigyelt: Akkoriban meg ez a nagy hazafi a krix fele kovetoivel egyutt liberalis volt. Volt egy masik jellegzetes mondata is: Terdre csuhasok!

Azota osszeallt a csuhasokkal es legszivesebben behivna az oroszokat, liberalisbol pedig illiberalis lett. A kovetoinek persze ez semmifele gondot nem okoz, forognak vele egyutt mint a szelkakas. Kozben persze mindenki tisztaban van azzal, hogy ezek egyszeru KISZ -es, MSZMP -s oskomcsik.

Azt nem tudom, hogy a Graz -i elmegyogyintezetben tortent-e ez a nagy fordulat orbannal, de lehet hozza nemi koze :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.03.02 22:06

@krix: Ki is volt az a szőrös FASZI aki a GENGSZTER váltás előtt azt harsogta RUSZKIK HAZA ? Ezerrel nyalja a Putyin seggét , Ti meg az óvét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.03.02 21:16

@teuton: most egy kicsit jobban utánanéztem, a Szurgutnak 31 milliárd DOLLÁR készpénze van a bankszámláján. Kápé, lóvé, cash, zsozsó... van tehát miből fizetnie a zsíros osztalékot, veszek is gyorsan még több elsőbbségi részvényt, nagyon szeretem az ilyen zsíros, 22%-os osztalékot...

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html