Elvonultak a viharfelhők az OTP-részvényesek feje fölül: a sokak által aggódva várt, az idei akvizíciós rallyt finanszírozni hivatott kibocsátás lényegében nem vagy alig hígítja a bank részvénystruktúráját. Az OTP ma könyvépítéses módszerrel, a Merrill Lynch szervezésében 514 millió 274 ezer euró össznévértékű, lejárat nélküli átváltható kötvényt bocsátott ki. (A tényleges pénzügyi teljesítés napja október 31.) A kötvényeket a nagy intézményi befektetők túljegyezték. Az átváltási árfolyam – amely a könyvépítés során alakult ki – 32 százalékkal haladja meg a mai átlagárat, vagyis 9345 forint. Az ügyletből befolyó összeget a bank az orosz Invesztszberbank és a Raiffeisenbank Ukraine megvásárlásának részbeni finanszírozására használja fel. Az említett akvizíciók fennmaradó részének finanszírozására az OTP Bank a közeljövőben egy lejárat nélküli járulékos kölcsöntőke kötvény kibocsátását tervezi. A kötvény kamata fix 3,95 százalék, ami 2016-tól (amikor az OTP-nek joga van visszahívni a teljes mennyiséget) a három hónapos Euribor +3 százalékra emelkedik. A kötvényeket a tulajdonosok 2011 október végétől öt éven át válthatják át részvényre. Az átváltás fedezete az OTP-csoport sajátrészvény-készletéből elkülönített 14,5 millió papír, amelyet egyébként ma a tőzsdén eladtak az Opus Securities S.A.-nak, 7080 forintos áron. (A 7080 forintos eladási ár és a 9345 forintos átváltási ár különbözete is visszakerül az OTP-hez egy swap-üzlet keretében.) A csomagból 10 millió darab a bank, 4,5 millió az OTP Alapkezelő tulajdonában volt, a kötést is két ekkora részletben hajtották végre, és együttesen 103 milliárd forinttal dobta meg a csütörtöki forgalmat. A NAPI Online által megkérdezett elemzők szerint az átváltható kötvény konstrukciója sokkal kedvezőbb, mintha az idei év 1,3 milliárd eurós akvizíciós számláját - melynek jelentős része negyedik negyedévben válik esedékessé - részvénykibocsátással finanszírozná a bank. Amennyiben a CEC megvétele elmarad - ami valószínű a jelenlegi információk alapján-, úgy nem szükséges új részvények kibocsátása az akvizíciók finanszírozásához.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!