Az amerikai piacfelügyelet (SEC) jelentése szerint a Magyar Telekom korábbi vezére, Straub Elek és stratégiai igazgatója, Balogh András elfogadta, hogy fejenként 250 ezer, illetve 150 ezer dollár bírságot fizetnek, amiért még 2005 és 2006 során korrumpáltak Macedón kormánytisztviselőket.

A Magyar Telekomnál még 2006-ban robbant ki a botrány. A vád szerint a távközlési társaság akkori vezetői macedón és montenegrói hivatalos személyeket fizettek le a piacszerzés, illetve az esetlegesen megjelenő új konkurencia ellehetetlenítése érdekében. A SEC szerint a Magyar Telekom macedóniai leányai mintegy 6 millió dollárt fizettek hamis tanácsadói és marketingszerződések formájában, egy másik ügylet keretében, Montenegróban pedig 9 millió dollárt folyósítottak négy hamis szerződéssel. Az amerikai hatóságok azért keveredtek az ügybe, mert a Magyar Telekomot akkor még az amerikai börzén is jegyezték - írja a Világgazdaság.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!