A labdarúgó-világbajnokság első hetében 62 százalékkal kisebb forgalmat regisztráltak a Budapesti Értéktőzsdén, mint az azt megelőző héten, s a kereskedési kedv lanyhulása a korábbi focitornák és olimpiák során is megfigyelhető volt - derül ki vizsgálatunkból. (Az esemény rajtja most egybeesett a nyári uborkaszezon kezdetével, ezt a szezonalitást a korábbi vb-knél, nyári játékoknál úgy igyekeztünk kiszűrni, hogy az esemény alatti átlagforgalmat az azt megelőző és az azt követő - az esemény hosszával megegyező - időszakok átlagforgalmához viszonyítottuk.) A BÉT modern kori történetében a forgalom visszaesése a jelentősebb sportesemények alkalmával egyértelműen megfigyelhető volt, azonban mintha a piac fejlődésével, a befektetők és a brókerek profibbá válásával némileg mérséklődött volna a labdarúgó-világbajnokságok és az olimpiák forgalomcsökkentő hatása. (Minden bizonnyal szerepet játszik ebben az amerikai befektetők növekvő súlya is, akik köztudottan nem kifejezetten rajonganak a foci európai válfajáért.) Az elmúlt húsz évben a nyári sportesemények átlagosan 20 százalékkal vetették vissza a BÉT forgalmát, ami mind a tőzsdének, mind a brókercégeknek jelentős károkat okoz. Egy egy hónapig tartó futball-vb alatt ugyanis a részvényforgalom-kiesés a mostani átlagokkal számolva a 100 milliárd forintot is elérheti, azaz a brókercégek összesítve százmillió forintot is meghaladó jutalékbevételtől eshetnek el, a BÉT éves forgalmát pedig akár egy százalékot közelítő mértékben is visszavetheti. (Feltéve, hogy az idén tényleg olyan lelkesedéssel követik a vb meccseit, mint a kilencvenes években és a forgalom-visszaesés most nem pusztán a nyári szezon és a statisztikai hiba következménye.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!