Csütörökön a legnagyobb izlandi pénztintézet, a Kaupthing Bank is állami kézre került, követve két szektortársát, a Landsbankit és a Glitnirt. Két utóbbi még a hét elején került kormányzati irányítás alá azt követően, hogy az északi szigetország gazdaságát két vállra fektette az eszkalálódó hitelpiaci válság - írta a Financial Times. A Kapthing feletti irányítást azt követően vette át az izlandi pénzpiaci felügyelet, hogy brit leányát, a Kaupthing Singer & Friedlandert szerdán a betétesek rohamát követő likviditáshiány miatt irányítása alá vonta a brit kormány. A Kaupthing ezt követően technikai értelemben fizetésképtelenné vált. A piacokat váratlanul érte az államosítás, hiszen az izlandi miniszterelnök csak órákkal korábban még azt nyilatkozta: valószínűtlen, hogy szükség lesz a Kaupthing állami felügyelet alá vonására. Ezt követően a külföldi befektetők minden áron szabadulni akartak az izlandi érdekeltségeiktől, ami fékevesztett mélyrepülést idézett elő a parketten.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!