Már nem kell sokáig nélkülöznünk az amerikai részvénypiacokat, holnap ugyanis a NYSE Euronext közleménye szerint végre újra beindul a kereskedés; ma viszont az USA iránymutatása nélkül is határozottan felfelé indultak az európai részvénykosarak.

Ebben segítette őket, hogy Sandy hurrikán bár elég sokat pusztított, de mégsem vetett véget a világnak - sőt, a szakértők már az újjáépítés jótékony gazdasági hatásairól beszélnek -, Európában pedig számos kedvező nagyvállalati gyorsjelentés, valamint sikeres olasz kötvényaukciók javították a hangulatot. Az olasz tízéves kötvényhozam 4,9 százalék közelébe zuhant, ami másfél éve a legalacsonyabb szint. A londoni FTSE-100 1, a frankfurti DAX 1,1, a párizsi CAC-40 pedig másfél százalékkal zárt a hétfői zárószintje felett.

Németországban jelentett a pénzügyi szektor két legnagyobb szereplője, a Deutsche Bank és az Allianz is, a befektetők pedig mindkét jelentést pozitívan fogadták: a bank jegyzése 3,4 százalékkal, a biztosítóé pedig 2,4 százalékkal lett magasabb. Nagyobbik szektortársa farvizén a Commerzbank is emelkedett 3,1 százalékot, a Volkswagen pedig 3,7 százalékkal rallyzott, talán a kockázatvállalási kedv javulása miatt. Nagyon tetszett a piacoknak a legnagyobb svájci bank, a UBS brutális restrukturálási terve, annak ellenére, hogy az azzal kapcsolatos költségek miatt csúnya veszteséget prezentáltak a befektetőknek; így Zürichben ismét közel 6 százalékot erősödött a bank.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!