A BUX 0,7 százalékos csökkenéssel, 18 658,10 ponton zárt kedden, a szerdai szünnap előtt. A blue chipek között az esést a Mol vezette, az olajpapír 1,5 százalékkal 14 915 forintra esett, az OTP 0,2 százalékkal 4480 forintra emelkedett, a Telekom 1,4 százalékkal 291 forintra hanyatlott, a Richter pedig 1,0 százalékkal 4060 forintra süllyedt.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: alulteljesítő volt a magyar tőzsde. A keddi kedvezőtlen amerikai munkaerő-piaci adatok miatt a befektetők arra számítanak, hogy tovább fennmarad a gazdaságösztönző célú monetáris lazító program az USA-ban. Ezt alapvetően pozitív fordulatként értékelték a piacok, de a hazai börze a kedvező hangulatból nem tudott profitálni. A szakértő úgy látja, hogy a BÉT-en inkább nullás napnak tekinthető a keddi, figyelembe véve, hogy hétfőn a kereskedés záró szakaszában történt körülbelül hasonló mértékű emelkedés. "Ezt a kevésbé indokolt pluszt töröltük el kedden" - fogalmazott.

A vezető nyugat-európai részvényindexek - részben az említett amerikai makroadatnak köszönhetően - erősödtek. Az FTSE-100 0,6 százalékkal 6695,66, a DAX 0,9 százalékkal az új rekordot jelentő 8947,46, a CAC-40 pedig 0,4 százalékkal 4295,43 pontra emelkedett. Közép-európai idő szerint háromnegyed hétkor a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a DJIA 0,2 százalékkal, az S&P 500-as 0,3 százalékkal volt hétfői záróértéke felett, míg a Nasdaq Composite 0,05 százalékos mínusznál tartott. Utóbbit részben az Apple húzta le, a befektetők némileg idegesen várták az új iPad táblagép bemutatóját. A Netflix online videószolgáltató részvényei a nyitást megelőző kereskedésben felmutatott közel 10 százalékos drágulsá után meredek lejtőre kerültek, holott a vártnál jobb eredményről számolt be a társaság, továbbá a piaci prognózisokat messze meghaladó profitvárakozást tett közzé. A képhez hozzá tartozik, hogy az év eleje óta közel a triplájára nőtt a Netflix árfolyama, ami több elemzőben is kételyeket ébresztett, az S&P Capital IQ pedig egyenesen eladásra javasolja a papírokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!