Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján péntek hajnalban közzétett, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti jelentése alapján az OTP csoport konszolidált korrigált adózott nyeresége ugyan a vártnál kevesebb lett, de így is 110 százalékkal, 59,520 milliárd forintra nőtt 2017 utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, az év egészében - 41 százalékos növekedéssel - 284,072 milliárd forintot ért el.

Az MTI által idézett jelentés kiemeli, hogy a csoport fennállásának legnagyobb éves eredményét érte el, köszönhetően annak, hogy működési országaiban kedvezően változott a gazdasági környezet, a csökkenő kamatok hatását ellensúlyozta az élénkülő üzleti aktivitás és az állománybővülés, a hitelportfóliók minősége javult, Magyarországon csökkent a társasági és a bankadó is.

Így teljesítettek a külföldi leánybankok

Az éves eredményt kedvezően befolyásolták az akvizíciók, a horvát Splitska banka 8 havi, illetve a szerb Vojvodjanska banka egyhavi eredmény-hozzájárulása, illetve az AXA Bank portfólió eredménye, amely 2016-ban csak 2 havi, míg tavaly 12 havi hatást hozott.

A jelentés a negyedik negyedévi eredményben mintegy 9 milliárd forintos korrekcióval számolt, amiből a legnagyobb negatív tételt Vojvodjanska banka akvizíciójához kapcsolódó egyszeri tételek jelentették (14 milliárd forint). Pozitív korrekciós tétel volt viszont egyes leánybanki befektetések átértékelése (5,6 milliárd forint).

Az éves konszolidált korrigált adózott eredményen belül az OTP Core (168,6 milliárd), a DSK Bank (47,1 milliárd), az orosz (27,8 milliárd), horvát (17,1 milliárd, ebből a Splitska banka 10,9 milliárd) és az ukrán leánybank (14,1 milliárd) teljesítménye emelkedik ki. Ezek - a stagnáló bolgár profit kivételével - nőttek az előző évhez képest, akárcsak a Merkantil, az Alapkezelő és a román leánybank eredménye.

Ugyanakkor veszteséges volt az OTP montenegrói, szlovák és szerb leánybankja, miként az orosz Touch Bank is. A bankcsoport összes bevétele a 4. negyedévben csaknem 209 milliárd forintot tett ki, 8 százalékkal nőtt egy év alatt, az éves bevétel 9 százalékkal csaknem 805 milliárd forintra emelkedett. A működési kiadások ennél nagyobb mértékben 14, illetve 10 százalékkal bővültek.

Javulás számos ponton

A kockázati kiadások a negyedévben 60 százalékos csökkenés után mintegy 19 milliárd forintot, 2017-ben a megelőző évi kevesebb mint felét, 45,6 milliárd forintot tettek ki.

A bankcsoport mérlegfőösszege 2017 végére 18 százalékkal, 13 190 milliárd forintra nőtt. Az ügyfélhitelek nettó, árfolyamszűrt értéke 23 százalékkal, mintegy 6 987 milliárd forintra nőtt, a betéteké pedig 21 százalékkal, 10 233 milliárd forintra emelkedett.

A csoportszintű DPD90+ráta (a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya) számottevően, 5,5 százalékponttal, 9,2 százalékra mérséklődött, legutóbb 2009-ben volt 10 százalék alatt ez az érték. Ezen belül Magyarországon 6,4 százalékra csökkent ez a mutató.

Az OTP csoport saját tőkéje 2017-ben 15 százalékkal, 1640 milliárd forintra emelkedett, az egy részvényre jutó saját tőke értéke 5 857 forintra nőtt. (Fordulat történt az egészségpénztárnál)

Nincs megállás

A jelentés szerint a menedzsment 2018-ban további akvizíciókat tervez. Ezek hatása nélkül a hitelállomány mintegy 10 százalékos bővülését, a nettó kamatmarzs 10-15 bázispontos szűkülését (az év végi 4,38 százalékról) várják, együtt a DPD90+ráta további javulásával. Ugyanakkor a kockázati költségek enyhe emelkedését is prognosztizálták, a működési költségek 6 százalék körüli emelkedésével együtt.

A bankban 5 százalékot meghaladó befolyással (szavazati jog) rendelkező tulajdonosok voltak 2017 végén a Mol (8,66), a Rahimkulov család (8,57), az OPUS Securities SA (5,23)és a Groupama Csoport (5,19).
Az OTP részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A papír csütörtökön 11 310 forinton zárt, 1,65 százalékkal gyengült. Az elmúlt egy évben a legalacsonyabb ára 7724 forint, a legmagasabb 11 780 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!