. Az erős eredmény főleg a szén és gyémántkitermelésből, illetve a vasércfelhozatalból származó magas bevételeknek volt köszönhető, amelyek ellensúlyozták a várttól elmaradó kitermelés és magasabb működési költségek által sújtott réz üzletág csalódást keltő bevételeit.

Ugyan a részvényesek oldaláról az utóbbi időben fokozódott a nyomás, hogy a bányatársaságok osszák vissza a tulajdonosoknak a 2011-es nyersanyag áremelkedésből származó többletnyereséget, ám az eddig jelentő cégek inkább felvásárlások, beruházások, vagy a turbulens piaci viszonyokra való tekintettel az eredménytartalék növelése mellett tették le a voksot.

A soron kívüli osztalék helyett az Anglo American is csak évi rendes osztalékát emelte 14 százalékkal 74 centre. Döntését a menedzsment a tőkeberuházási program felpörgetésével indokolta, idén 7 milliárd dollárt szánnak különböző bányaprojektjeik fejlesztésére, emellett pedig nem tartották volna indokoltnak a soron kívüli kifizetést.

Cynthia Caroll, a társaság vezérigazgatója sietett cáfolni azokat a pletykákat is, miszerint a Xstrata és a Glencore egyesülése fényében az Anglo American is felvásárlási célponttá válhat, szerinte ugyanis tartalékaik és organikus növekedési modelljük elég lesz a függetlenség megtartásához - írta a Financial Times.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!