A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A török TUPRAS az első csoportba tartozik, impozáns számokat tett közzé. A második negyedéves adózás utáni profit elérte a 370 millió lírát, és ez nagyjából 10 százalékkal haladta meg a várakozásokat. A kiváló számok elsősorban a hordónkénti 9 dollár feletti finomítói árrésnek köszönhetők, ez áll szemben az Ural Med Complex 1,4 dolláros értékével. Az értékesítés 50 százalékkal esett vissza az előző évihez viszonyítva, ezt elsősorban az olaj árának 52 százalékos zuhanása okozta. A jó eredményhez hozzájárult az FX-pozíciók látványos javulása. Az eredmény közzétételét követően megszaporodtak a felminősítések, az újonnan publikált elemzői célárak a 20 lírás árfolyamot mintegy 15-35 százalékkal haladják meg. A papír 8 körüli P/E-vel forog a 2009-es várható eredménnyel számolva, 1,4-es P/BV mellett. Az EV/EBITDA érték 4,3, jóval alacsonyabb, mint a szektorátlag.

A második legnagyobb török olajcég, a PETROL OFISI némileg csalódást okozott a számaival, a 176 millió lírás nettó profitnál érezhetően többet várt a piac. Azonban a cég részvényeseit jelenleg kevésbé foglalkoztatja holmi eredménybeszámoló, sokkalta inkább az OMV további részesedésszerzésének mértékére és árszintjére vonatkozó spekuláció mozgatja az árfolyamot. A találgatások kezdete óta 20 százalékot meghaladóan emelkedett az árfolyam, a jelenlegi 6,7 líra mellett a papír 3,3-as EV/EBITDA és 14-et maghaladó P/E-vel forog.

Az OMV részvényesei ezzel szemben most amiatt aggódnak, nehogy túl magas árat kelljen fizetni a török cég további 54 százalékának megszerzéséért. Aggodalmukban osztozik néhány nagyobb hitelminősítő is, és a mérleg jelentős romlásával riogatnak. Mindezek tetejében a cég második negyedéve sem sikerült túl fényesre, elsősorban a hihetetlenül alacsony finomítói árrésnek köszönhetően. Az év második felében a cégvezetés szerint sok javulás nem várható ezen a fronton, a piac már a közzététel napján megkezdte a részvény büntetését. Az árfolyam jövőjét illetően meglehetősen megosztott az elemzői társadalom, 24 és 40 euró között szinte minden szám szerepel célárként.

A román PETROM szintén kiábrándító számokat közölt, itt is elsősorban a finomítói üzletág a ludas. Az éves szinten 45 százalékkal csökkenő nettó profit 417 millió lejes értéke jelentősen alulmúlta a várakozásokat, csökkent a kitermelés, alacsony szinten maradt a finomítói kapacitás, a vegyipari részleg szintén komoly visszaesést volt kénytelen elszenvedni.
A képet némileg javította a pénzügyi eredmény. A részvény jelenleg 0,257 lejes árfolyamon, a könyvérték 90 százalékán, 14-es ez évi P/E-vel forog, az ajánlásokat elnézve az elmúlt hónapok jelentős árfolyam-emelkedése a végéhez közeledik.

A ROMPETROL sosem volt az elemzők kedvence, és ezen a képen a veszteséges első félév sem sokat változtat. A finomítói szegmens és az értékesítés veszteséget termel, a vegyipari részleg nullás eredményt hozott és némileg csökkent a pénzügyi veszteség. Összességében sok meglepetést nem okozott a cég, a piac nagyjából erre számított. A papírra továbbra is csak eladási ajánlásokat találhatunk.

A szlovén PETROL nettó profitja 72 százalékkal esett vissza, az okok a szokásosak - csökkenő kereslet, alacsony termékár -, de helyi jellegzetességként a fogyasztási adó decemberi megemelése is szerepet játszott. A 304 eurós árfolyam 1,7-es könyv szerinti értéknek felel meg 20 feletti 2009-re számított P/E-vel. A papírra közzétett ajánlások meglehetős közönyről tesznek tanúbizonyságot.

A horvát INA második negyedéve főként a gázüzletág leválasztása miatt alakult kellemesen, a nettó nyereség megötszöröződött. A fent említett tételt figyelmen kívül hagyva gyakorlatilag a szektornak megfelelő folyamatokat láthatunk. Az INA megítélése sokat javult az elmúlt hónapok során, az 1400 kuna körüli árfolyamról akár további 25-30 százalékos emelkedés sem elképzelhetetlen.

A lengyel PKN Orlen, a LOTOS és a cseh UNIPETROL a Molhoz hasonlóan a hónap végén teszi közzé féléves számait.

Palatinszky Péter

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!