SZERDA ESTI ÖSSZEFOGLALÓ

Bár a vártnál messze jobb amerikai makroadat látott napvilágot, rallyról szó sincs a Wall Streeten. Este fél nyolckor a Dow Jones 0,6, az S&P-500 0,4 százalékos pluszban volt, míg a Nasdaq már keddi záróértéke alatt járt. Nyugat-Európa vezető részvényindexei közül csak a CAC–40 emelkedett, egyharmad százalékkal 4079,5 pontra. A Footsie 1,9 százalékkal nyolchavi minimumára zuhant, a DAX pedig hajszállal bár, de keddi záróértéke alá került. A BUX mintegy 0,6 százalékkal növekedve 8143,8 ponton zárta a kereskedést.
Ádám Viktor, 2002. június 5. szerda, 20:26

A BÉT indexének az OTP 1, illetve a Matáv 0,4 százalékos vesztesége ellenében a Mol 0,2, valamint a Richter 1,9 százalékos drágulása adott lendületet.

A mai kereskedést közepes forgalom, mérsékelt kereslet jellemezte a magyar állampapírpiacon. A referenciahozamok minden futamidőben csökkentek, jellemzően 1-3 bázisponttal. A legnagyobb mértékkel, 7, illetve 9 bázisponttal az 5 és a 3 éves kötvények hozama csökkent.

Átmenetinek bizonyult a keddi forintgyengülés a bankközi devizapiacon, ma ismét a 12 és fél százalékos szint közelében zárt a hazai fizetőeszköz jegyzése. Ez 242 forint alatti euróárfolyamot jelentett, a dollár kurzusa pedig 258 fölé került.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) júliusban bezárja közép-európai regionális irodájának budapesti közponját, miután a térség országainak közelgő EU-csatlakozása miatt okafogyottá vált a hivatal itteni működése. A Valutaalap regionális vezetője elmondta, hogy főként olyan országokban tartanak fenn kihelyezett részleget, ahol pénzügyi tevékenységet is kifejt a szervezet.

Az IMF - Magyarország vonatkozásában - az idén lassuló GDP-bővülés (3,5 százalék) mellett az infláció mérséklődésére (év végén 5,2 százalék), illetve a külkereskedelmi, valamint a folyó fizetési mérleg hiányának emelkedésére számít.

A felek egybehangzó kérésére a Legfelsőbb Bíróság elrendelte annak a polgári pernek a szüneteltetését, amelyet korábban két szocialista képviselő indított a napokban megszüntetett Országimázs Központ ellen. A felperesek bejelentése szerint már nem bírói precedensértékű döntéssel kérik a 2000-ben kötött 216 szerződés közérdekű adatként történt kiadását, hanem törvényhozási úton kívánják nyilvánossá tenni a közpénzek elköltésének gyakorlatát.

Az ISM által számított nem feldolgozóipari beszerzési menedzserindex májusi értéke az áprilisi 55,3 pont után, illetve a Bloomberg prognózisában szereplő 56 pont helyett 60,1 pont lett. Ez az egyesült államokbeli szolgáltatószektor kibocsátásának várakozásokon felüli bővülésére utal, s mint ilyen, igen jó hírt jelent a részvénypiacoknak is.


Az Egyesült Államok 29 szövetségi államának főügyészei kedden azzal vádolták meg a Bristol-Myers Squibb gyógyszergyártó vállalatot, hogy számtalan tisztességtelen eszközzel igyekezett a piacról kiszorítani a rákbetegségben szenvedők életének meghosszabbítására sikerrel alkalmazott Taxol elnevezésű gyógyszer alacsonyabb áron előállított verzióit. Az ügyészek a vádiratban arra szeretnék kötelezni a Bristol-Myers-t hogy fizesse meg azt az összeget, melyet a tisztességtelen eszközök alkalmazása révén nyert a Taxol 1997 és 2001 közötti forgalmazásával, miután lejárt a gyógyszerre vonatkozóan a céget illető 5 éves kizárólagos kereskedelmi jog.

Az IBM legutóbbi átszervezési lépései a második félévben már meghozhatják gyümölcsüket, ám a második negyedévi profitelvárakozást veszély fenyegeti - vélekedett a Goldman Sachs elemzője, akit a Reuters idézett. A szakértő szerint az IBM az átszervezés révén kisebb kereslet mellett elérheti, vagy akár felül is múlhatja az elemzői eredményvárakozásokat. A pozitív hatások elsősorban a második félévben mutatkoznak meg, a második negyedévi számok azonban veszélyben vannak - reagált az elemző a kék óriás tegnapi bejelentésére, amely szerint a vállalat létszámleépítései és a merevlemez-gyártó részleg Hitachinak történő eladása 2,5 milliárdos rendkívüli kiadással jár.

Az USA második legnagyobb távolsági telefontársasága, a WorldCom Inc. a költségek csökkentése és a cég talpra állítása érdekében 20 százalékos létszámleépítésre készül. A társaság mintegy 16 ezer munkahely megszüntetését tervezi, de az elbocsátások pontos menetéről szóló terv még kidolgozás alatt áll - jelentette a Reuters.

Az Atos Origin SA, Franciaország második legnagyobb számítástechnikai vállalata bejelentette, hogy meg kívánja vásárolni a KPMG International könyvelő- és tanácsadócég Nagy-Britanniában és Hollandiában működő tanácsadó részlegét. Az ügylet 657 millió eurót tesz ki, és a vásárlással olyan ügyfelek is az új tulajdonoshoz kerülnének, mint a Microsoft Corp. - írja a Bloomberg. A párizsi székhelyű Atos vállalat 422 millió eurót fizetne készpénzben, míg a vételárból fennmaradó 235 millió eurót 3,66 millió új, részvénnyé alakítható kötvény kibocsátásával kívánják fedezni.

A Wal-Mart Stores Inc. - a legalább egy éve nyitva tartó üzleteit figyelembe véve - májusban az egy évvel korábbinál 6,2 százalékkal nagyobb forgalmat ért el. Az összes boltot beszámítva az eladások 11,5 százalékkal 18,3 milliárd dollárra bővültek - jelentette a Reuters.

Bulgária mind az öt pályázót meghívta a bolgár dohánymonopólium, a Bulgartabak 80 százalékára kiírt privatizációs tengerre. A fizetendő ár helyett a pályázaton az a legfontosabb szempont, hogy a potenciális vevő a lehető legtöbb, belföldön termelt dohány felvásárlását garantálja. Az idei év kulcsfontosságú bolgár privatizációs ügyletére árnyék is vetül, hiszen a nagy nemzetközi dohánycégek nem mutattak iránta érdeklődést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK