Szereti a vaníliát? Ennek a hírnek nem fog örülni

Egy kiló vanília már többe kerül, mint egy kiló ezüst - írta a 444.hu a BBC-re hivatkozva.
Domokos Erika, 2018. június 5. kedd, 06:20
Fotó: Napi.hu

Pár éve még 20-50 dollárért is lehetett venni a világpiacon egy kiló vaníliát, tavaly jelentősen megugrott az árfolyam. (Újabb drágulás jöhet - veszélyben a magyarok kedvence.) Elsősorban azért, mert az elsődleges termelőnek számító Madagaszkáron egy erős trópusi vihar söpört át, rengeteg ültetvényt elpusztítva - olvasható a 444 cikkében.

Az ár viszont idén sem normalizálódott, mivel bizonytalan hírek érkeztek az országból arról, hogy milyen lesz az idei termés. A vanília kilója jelenleg 600 dollár körüli árfolyamon van, míg az ezüst 540 dollár körül.

A világ fagylaltgyártói közül többen is vaníliahiánnyal küzdenek, és félő, hogy idén nyáron több gyártónál is hiány lesz ízből. (A fagylalt is veszélybe került: luxuscikké válhat.)


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK