A Mol 65 forinttal, 0,32 százalékkal 20 620 forintra erősödött, 3,3 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 131 forinttal, 1,56 százalékkal 8280 forintra csökkent, forgalmuk 2,7 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 491 forintot ért, forgalma 245,2 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 60 forinttal, 0,97 százalékkal 6111 forintra esett, forgalmuk 2,9 milliárd forintot ért el.

A részvénypiac forgalma 9,3 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.

Sándor Dávid, a KBC Equitas vezető elemzője az M1 csatornán kifejtette: két irányba húzott a mezőny, a Mol nap közben 1 százalékos pluszban is járt, míg az OTP és a Richter lefelé húzta a BUX indexet.

A Richterrel a reggeli órákban bejelentett negatív hír után 1 százalék feletti mínuszban indult a kereskedés, és a gyógyszerpapír végül 1 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot. A társaság hétfőn reggel közölte, hogy visszavonta egy általa kifejlesztett, a daganatos betegeknél alkalmazható gyógyszer törzskönyvezési kérelmét az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA), miután az emberi felhasználásra szánt gyógyszerkészítmények bizottsága (CHMP) novemberi ülésén jelezte, a rendelkezésre álló adatok nem teszik lehetővé, hogy a hatóság a termék haszon/kockázat elemzését pozitívan bírálja el.

Az OTP 1,6 százalékos csökkenéséből a szakértő szerint csak 0,5 százalékot indokol, hogy kártérítés indult a bank ellen, a bankpapír a nap folyamán fokozatosan ment egyre lejjebb. Az OTP Bank hétfőn délután jelentette be, hogy választottbírósági eljárást indított ellene egyik adósának engedményese, egy külföldi vállalkozás. A cég 25 365 636 euró (közel 8 milliárd forint) összegű kártérítés iránt indította az eljárást hitelszerződés teljesítésének megtagadása miatt az International Chamber of Commerce International Court of Arbitration előtt. A keresetlevelet december 19-én kézbesítették az OTP Banknak.

A szakértő megjegyezte: a december erős hónap volt a magyar tőzsdén, a papírok árfolyama jelentősen emelkedett az elmúlt egy hónapban, és a nagy emelkedések után általában profitrealizálásra kerül sor, sokan zsebre rakják a szép profitot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!