A vártnál jóval nagyobb forgalommal debütált a Plotinus Nyrt. részvénye ma a Budapesti Értktőzsdén. A papírok kereskedése 1525 forinton indult, majd egészen 1590-ig szaladt föl, jelenleg 1550-en kereskednek velük. A forgalom 98 ezer darab, ami meghaladja az alapító-tulajdonosok várakozásait. A cégnek összesen 256 756 részvénye van bevezetve a tőzsdére, vagyis a bevezetett papírok 38 százaléka fordult meg a tőzsdén alig több, mint két óra alatt.

Zsiday Viktor a társaság vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak elmondta, előzetesen nem lehetett felmérni a várható érdeklődést, amiben az utóbbi időszak kevésbé jól sikerült tőzsdei bevezetései is szerepet játszanak. Ezért döntöttek úgy, hogy nem egy részvénykibocsátással indítják a tőzsdei megjelenést, hanem a meglévő részvények eladásával próbálják meg kielégíteni a keresletet.

A keddi érdeklődés azonban meghaladta a várakozásaikat - lehetséges, hogy két nap kereskedés után már nem lesz eladó részvény - így hozzálátnak egy kibocsátás szervezéséhez. Ez azonban több hetet is igénybe vehet. Egyelőre még nem döntötték el, hogy nyilvános, vagy zárt körű lesz-e a kibocsátás. 

Kedd délelőtt a Budapesti Értéktőzsdén jelképes csengetéssel indították el az új részvény kereskedését, Mohai György a BÉT vezérigazgatója kiemelte a már az első órában a papír iránt jelentkező komoly érdeklődést.

Zsiday Viktor elmondta, a részvénytársaság nem titkoltan Warren Buffett hasonló vállalkozása mintájára jött létre, s utalt arra, reméli, sikereik Soros Györgyéhez lesznek foghatók.

A tőkepiaci befektetésekkel foglalkozó Zsiday és a reálszféra-beli befektetéseket kezelő Szabó Zoltán remélik, hogy 2016-ra 10-20 milliárdos saját tőkére tud fölfutni a jelenleg 414 millióról a cég, és ezzel elérik a BUX-tagsághoz szükséges méretet.

A társaság nevéről elmondták, Plotinus a neoplatonizmus megalapítója volt, tanításának középpontjában a jóság és az igazság állt. Szeretnénk mi is jók lenni - tette hozzá Zsiday.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!