Az új nyersanyagipari üzletág, a Global Primary Products az Alcoa bauxitbányászati, timföldgyártási, alumíniumkohó, alumínium nyersanyag és energiaipari tevékenységét foglalja majd magában. Az Alcoa feldolgozóipari tevékenységeit tömörítő Value-Add Company hengerelt alapanyagok, öntészeti félkész termékek, járműipari alkatrészek és építészeti szerkezeti elemek gyártásával foglalkozik majd.

A két különálló szervezeti egység felállításához szükséges tranzakciók lezárása az Alcoa közleménye szerint 2016 második felében várható. Az Alcoa jelenlegi részvényesei a vonatkozó amerikai értékpapírpiaci törvények szerint adómentes módon mindkét vállalatnak részvényesei lesznek.

A Global Primary Products vállalat 17 ezer alkalmazottat foglalkoztat majd világszerte 64 termelőegységben, melyek a júliussal zárt 12 hónapban összesen 13,2 milliárd dollár értékesítési árbevétel mellett 2,8 milliárd dollár EBITDA (adó- és kamatfizetés, értékcsökkenés és amortizáció előtti) eredményt értek el.

Az Alcoa nyersanyagipari részlege a 2014-es 46 millió tonnával a világ legnagyobb bauxit termelője. Az Alcoa a timföldgyártásban és alumínium kohói termelésében is világelső.

Az Alcoa prognózisa szerint a világ alumíniumkereslete az idén 6,5 százalékkal növekszik, 2010 és 2020 között pedig megduplázódik.

Az Alcoa feldolgozóipari üzletága 43 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte 157 telephelyen, amelyek együttesen a júniussal zárt 12 hónap alatt 14,5 milliárd dollár értékesítési árbevétel mellett 2,2 milliárd dollár EBITDA eredményt termeltek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!