Az Európai Központi Bank (ECB) először a jelenleg mínusz 0,4 százalékon álló betéti kamatokat emelheti, majd utána következhet a további szigorítás - mondta Ewald Nowotny, az ECB kormányzótanácsának tagja a Reuters hírügynökségnek egy interjú során. Nowotny elmondása szerint a bank kötvényvásárlási programja az év végéig véget érhet, s ez nyithatja majd meg az utat a kamatemelések előtt.

A jegybankár szerint az ECB-nek fokozatos megközelítést kell alkalmaznia. Ehhez megfelelő lenne elsőként a betéti kamat mínusz 0,2 százalékra emelése. A betéti kamat 2014 közepe óta van a negatív tartományban. Ezt követhetné szerinte az alapkamat emelése. Így néz majd ki a szigorítás szerkezete, a pontos időzítés azonban még kérdéses - tette hozzá.

Az ECB a nyilatkozatra szokatlanul reagált. A központi bank rendszerint nem kommentálja a kormányzótanács tagjainak nyilatkozatait, ezúttal azonban közleményben határolódtak el tőle, mondván, Nowotny nyilatkozata magánvéleményét tükrözi.

A jelenlegi várakozások szerint az ECB várhatóan júniusban vagy júliusban ad arról pontosabb iránymutatást, hogyan tervezi leállítani jelenleg is futó kötvényvásárlási programját. Az a jelenlegi ütemben - az érvényben lévő határozat szerint - szeptember végéig folytatódhat, azonban arról eddig viszonylag kevés információ látott napvilágot, hogy a leállítást hogyan tervezik ütemezni. A hivatalos álláspont szerint az első kamatemelésekre csak jóval a program befejezése után kerül majd sor.

Nowotny szerint ugyanakkor a jelenlegi várakozásoknál gyorsabb ütemű emeléseket indokolhatja, hogy így az ECB-nek a későbbiekben nagyobb mozgástere lesz abban az esetben, ha az eurózóna gazdasági mutatói nem a vártnak megfelelően alakulnak. Szerinte a piacok már felkészültek a kötvényvásárlások befejezésére, s emiatt az nem igényel különösebben nagy előkészületeket.

A jegybankár nem aggódott különösebben a tőkepiacok elmúlt hónapokban megnőtt volatilitásával kapcsolatban, mint kifejtette, a jegybanki monetáris politikának középtávú stratégiát kell követnie, s az eurózóna jelenlegi növekedése erős. Ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi viták hatással vannak az euró árfolyamára. Ebben a helyzetben ugyanis a közös európai deviza biztonságosabb befektetésnek tűnhet, s ez erősítheti azt.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!