BUX
38827

Szigorú maradhat Magyarország Németországgal szemben

Magyarország nem kapott hivatalos megkeresést arról, hogy az Európai Bizottság a dioxin-botrány miatt bevezetett magyarországi korlátozó intézkedések megszüntetését kérné - Közölték a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) hétfőn az MTI érdeklődésére.

NAPI, 2011. január 24. hétfő, 10:53

A BruxInfo hírportál korábban bizottsági forrásból úgy értesült, hogy az Európai Bizottság "egészségügyi biztosa aránytalannak tartja, hogy a budapesti hatóságok átmenetileg korlátozzák a Németországból származó összes élősertés feldolgozását, és a teljes hús-termékpaletta felhasználását és forgalmazását." A BruxInfo szerint a Bizottság legfőbb problémája, hogy a magyar hatóságok túl széles körben alkalmazzák a korlátozásokat, olyan termékkategóriáknál is, amelyek nem fertőződhettek dioxinnal. Az MTI korábbi információi szerint a vidékfejlesztési miniszter múlt hét szerdán rendelte el a német sertéshúsok kötelező dioxinvizsgálatát.

Fazekas Sándor a német dioxin-botrány miatt a közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertés húskészítmények, valamint élő sertés felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozását rendelte el február 28-ig. A minisztériumi tájékoztatás ugyanakkor jelezte, hogy az eddigi laboratóriumi vizsgálatok szerint Magyarországra nem került sem dioxinnal szennyezett tojás, sem dioxinnal szennyezett hús illetve húskészítmény. Ennek ellenére a miniszter - összhangban a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) állásfoglalásával - teljes körű, országos, szigorított ellenőrzést vezetett be.