A Magyar Telekom önmagához képest szikrázó negyedéves eredményről számolt be - értékeli a piaci várakozásokon felüli számokat Kuti Ákos, a Cashline elemzője. Az értékelés szerint lehetséges, hogy a Telekom eredménye kompenzálni tudja a globális piacon a pénzügyi krízis miatti aggodalmak okozta negatív hatásokat. A Cashline optimális esetben 2007-re 155 forintos egy részvényre jutó szabad pénzáramot becsül, amivel - ha nem lesz érdemi akvizíció - a 2007-es eredmények után az osztalék mértéke első körben 80-85 forintra nőhet (figyelembe véve a társaság 30-40 százalékra tehető nettó eladósodottsági rátáját). A brókercég mindemellett hisz abban, hogy a társaság nem fog túlfizetni semmilyen akvizíciót, és a hosszú távú fenntartható osztalék 90-100 forint között van.

A várakozásokhoz viszonyított pozitív eredménykülönbség Gyurcsik Attila, a Concorde vállalati elemzője szerint elsősorban abból adódik, hogy az átszervezésből, és ahhoz kapcsolódó leépítésből származó egyszeri kiadások csak a negyedik negyedévet fogják terhelni. A vezetékes és a mobil üzletág szervezeti integrációja nyomán drasztikusan, közel 17 milliárd forinttal csökkent a társaság adófizetési kötelezettsége az év első kilenc hónapját tekintve. A társaság javuló eredményei ellenére árnyék vetül a 2008-as kilátásokra, ugyanis még nem dőlt el, hogy a Deutsche Telekom melyik leányvállalatát indítja a Telekom Slovenije privatizációs pályázatán. Gyurcsik szerint jelenleg még a Magyar Telekom és a horvát T-HT egyaránt szóba jöhet.
Ha a Deutsche Telekom választása a magyar leánycégre esik, akkor az akvizíció költségei miatt csalódhatnak a Magyar Telekom azon részvényesei, akik elsősorban a 2008-as osztalék reményében tartják a papírt - mondta a Concorde munkatársa. A privatizációs pályázat benyújtásának határideje december 18-a, addig az ebből származó bizonytalanság mindenképpen fennmarad.

Tapaszti Attila, a Takarékbank elemzője szerint a várakozásokat meghaladó számok és a befektetők által kiemelten figyelt költségkezelésben tapasztalható kedvező fejlemények pozitív piaci reakciót indukálhatnak rövid távon, de közép és hosszú távon a piac elsősorban a Telekom Slovenije lehetséges felvásárlásának hatásaira koncentrál, azaz arra, hogy az a potenciális akvizíció milyen hatást gyakorolhat a kifizetendő osztalékszintre (nem kerül kifizetésre egy átmeneti ideig, vagy esetleg csökken, stb.).

A másik oldalról az akvizíció volumene jelentősebb növekedési sztorit "csempészhet" a papírba, ami viszont a cég újraértékelését és újraárazását tenné szükségessé, ami az elemző szerint hosszabb távon pozitívan hat.
Mindez oda vezethet, hogy a felvásárlási történet akár megvalósul (ebben az esetben a növekedési lehetőség rejt potenciált), akár nem (így a várhatóan, a magasabb, kifizethető osztalékszint tekinthető kedvezőnek), az árfolyamra pozitívan hathat, legfeljebb más időtávon érvényesülhet ez a hatás.
A Takarékbank elemzője úgy véli, a másik lényeges pont az októberben bejelentett létszámleépítés, amely a negyedik negyedév eredményét a végkielégítések egyszeri 24 milliárd forintos költsége miatt igen negatívan érinti majd, de fontos hozzátenni, hogy éves szinten a 15 százalékos leépítés 13 milliárd forintos megtakarítást eredményez várhatóan. Azonban a cég elegendő készpénztartalékkal bír a stabil készpénztermelő képességnek köszönhetően, így a korábbi években megszokott 70 forintos osztalékszint kifizetése - amennyiben nem kalkulálunk a lehetséges felvásárlással -, nem kerül veszélybe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!