Ázsiában igencsak szegényes hét elé néznek a tőzsdei befektetők: a holdújév miatt a kínai és a tajvani tőzsdék egész héten zárva lesznek, de ma nem nyitott ki a dél-koreai, a malajziai, a szingapúri és az indonéziai börze sem. Az ausztrál és az indiai tőzsde nemzeti ünnep miatt tartott zárva.

Így aztán minden szem Tokióra szegeződött, amely a kedvezőtlen előjelek ellenére emelkedni tudott. A Nikkei 0,4, a Topix 0,3 százalékkal araszolt feljebb. Korábban, a pénteki amerikai kereskedés utolsó szakaszában a dollár 88,80 jenről 89,09-re gyengült. A japán exportőrök az elmúlt hónapokban rettenetesen szenvedtek az erős jen miatt.

A Toyota Motor Corp. - immáron hivatalosan is a világ legnagyobb autógyártója - részvénye azért került nyomás alá, mert egy sajtóértesülés szerint március 31-én végződő pénzügyi évében 7 millió autó körüli szintre esnek eladásai. Ez 7 százalékkal lenne kevesebb az előre jelzett mennyiségnél, a 2008-as naptári évben 8,9 millió autót adott el a vállalat. A cég részvényei 1,2 százalékkal gyengültek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!