Az amerikai jegybank tegnapi bejelentése első ránézésre nem ad okot túl sok optimizmusra, hiszen egyrészt a Fed folytatja a pénzcsapok elzárását, másrészt ezt annak ellenére teszi, hogy az amerikai gazdaság nem túl erős. Mindenesetre örültek a bejelentéseknek a befektetők, a Dow új csúcson zárt 0,3 százalékos emelkedéssel, a Nasdaq és az S&P 500 szintén 0,3 százalékkal került feljebb.

Ma Európa nagy részén kereskedési szünnap van, akárcsak a magyar tőzsdén, és Ázsiában sem volt sok helyen kereskedés. Ez alól kivételt képezett a japán piac, a Nikkei 1,2 százalékkal araszolt felfelé.

Londonban is kinyitott a tőzsde, az emelkedés úgy tűnik, hogy egyelőre folytatódik. Az FTSE-100 0,2 százalékos pluszban indította a napot. Amerikában is a szokott rendben folyik a kereskedés.

Mit döntött a Fed?

További 10 milliárd dollárral lassulnak az eszközvásárlások az Egyesült Államokban. A Fed Nyíltpiaci Bizottságának tagjai teljes összhangban döntöttek erről a közlemény szerint, ami egyébként nagyrészt a korábbi iránymutatásukat ismétli el. Ez már sorban a negyedik kamatdöntés, amin 10 milliárddal lassítottak, és így a vásárlási keret 45 milliárd dollárra módosult, amiből 20 milliárd megy jelzálog-fedezetű értékpapírokra és 25 milliárd államkötvényekre. Mindez nem meglepetés, hiszen a piac pontosan ezt várta.

A jegybanki közleményben arra tesznek utalást, hogy amennyiben a munkaerőpiacon látott kedvező folyamatok kitartanak akkor tovább folytatják a lassítást. Ezzel az ütemmel egyébként már év végére lezárulhat a válság szülte mennyiségi lazítás harmadik köre is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!