Az OTP Nyrt. már jelen van Szlovéniában, mivel megvásárolta az SKB-t - az ügyletet tavaly januárban zárták le -, és mintegy 8 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. A Nova KBM esetleges megvásárlásával a magyar OTP befolyása megközelítené a 30 százalékot, míg az országban a legnagyobb Nova Ljubljanska Banka (NLB) most csak 25 százalékos szelettel bír - írja a Delo.si, amely 1 milliárd eurós lehetséges vételárról számolt be.

A lap megkereste korábban John Denhofot, a Nova KBM vezérigazgatóját, aki szerint a bank magyar felvásárlása nem jelentene problémát a versenyszabályok miatt. "Ez a versenyhivatal mindenkori döntésétől függ, de szerintem nem. A szabályozó hatóság tudatta velünk, hogy még mindig sok lehetőségünk van a növekedésre" - nyilatkozta akkor Denhof.

A Finance.si szerint már megkezdődött az OTP Bank átvilágítása az Apollo Fund részéről. Ettől még mérget nem lehet venni az ügyletre, mert a szlovén sajtó megemlíti, hogy a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett bankcég 2019-ben lépett be a szlovén piacra az SKB Banka megvásárlásával, de sikertelenül pályázott a Nova KBM és az Abanka megvásárlására, amelyet végül a Mariborska vett meg. Csányi Sándor, az OTP Bank vezetője a Delónak adott interjúban akkor azt mondta, hogy nyitva hagyják az ajtót az összevont Abanka és NKBM felvásárlására.

Az Abanka és az NKBM integrációjával közeledik az Apollo Fund és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kilépése a Nova KBM tulajdonosi köréből. Arra a kérdésre, hogy mikor lépnek ki, a Nova KBM vezérigazgatója, John Denhof januárban azt mondta, hogy nem erre összpontosítanak, hanem továbbra is a bank stabilizálásával és a további integrációval foglalkoznak: "személyes véleményem a kilépéssel kapcsolatban az, hogy 2023 előtt semmi sem fog történni, de más kimenetelt sem zárok ki. Amikor a helyzet megfelelő lesz, a tulajdonosok úgy döntenek, hogy vagy eladják a bankot egy stratégának, vagy nyilvánosan értékesítik a részvényeket. Az utóbbi lehetőség a valószínűbb, és magam is jobban örülnék neki, de a tulajdonosok azt fogják tenni, aminek a legnagyobb gazdasági racionalitása van."

Magyar részről nem kommentálták a felvásárlási lehetőség hírét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!