A Közép-európai Gáztároló Nyrt. (KEG) sorsa az útóbbi időben meglehetősen hányatottnak bizonyult. A társaság korábbi vezetői novemberben lemondtak, a cég december 9-i rendkívüli közgyűlésén az alig 13 százalékos arányban megjelent részvényesek új igazgatóságot választottak. A hat tagból öten - köztük Milan Meciar elnök - szlovák állampolgárok, miként a társaság újonnan megjelent nagybefektetője, a mintegy 1,1 millió részvénnyel rendelkező Mach Trade spol. is szlovákai bejegyzésű társaság. (A KEG-nek mintegy 15 millió darab, egyenként száz forint névértékű részvénye van.)

Az új igazgatóság - mint a ma délután közreadott nyilatkozatából kiderül - gyakorlatilag üres raktárakat és üres bankszámlákat örökölt, a cég ellen december 9-én felszámolást is elrendeltek és a számlákon a NAV inkasszójoga is élt. Azóta új hitelezők sora jelentkezett (mintegy 100 millió értékben), és a régi igazgatóság tagjai is benyújtották anyagi igényeiket (20 milliós nagyságrendben...). A cég közleménye utal arra, hogy az új vezetés új hitelekkel igyekszik stabilizálni a helyzetet, felmondta az előnytelen beszállítói szerződéseket és csökkentette a létszámot.

Az igazgatóság közleménye utal arra, hogy korábban félrevezető információk jelenhettek meg a társaság jövőbeli terveiről, reklám- és marketing eszközökkel befolyásolhatták a KEG-részvények árfolyamát, ezért az igazgatóság mérlegeli, hogy illetékes szerveket kérjen fel a szükséges vizsgálatok elvégzésére.

A KEG-részvény tőzsdei árfolyama nyáron 28-30 forint volt, novemberben 50 forint fölé emelkedett, jelenleg 40 forint körül születnek rá szórványos kötések. A részvény a T kategóriában szerepel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!