Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Wall Streeten félelemindexnek is nevezett VIX-index olyan szintre süllyedt, amire utoljára a hitelválság kirobbanásakor, egy évtizede volt példa. A Chicagói Árutőzsdén az S&P 500-as indexre kötött opciós ügyletek árazásából számított mutató hétfőn 9 százalékot esett, 9,9 pontra, ezen a szinten legutóbb 2007 februárjában láthattuk - hívta fel a figyelmet a Financial Times.

Az index elsősorban azt mutatja meg, hogy a kereskedők mit gondolnak, a következő időszakban mennyire lesz volatilis, azaz változékony a vezető amerikai részvényindex, az S&P 500. A VIX az elmúlt évben már amúgy is alacsony szinteken tanyázott, annak ellenére, hogy bőven akadtak olyan geopolitikai események, amelyek miatt aggódhattak volna a befektetők, miközben a vezető részvénystratégák folyamatosan óvatosságra intettek az amerikai és francia választásokkal, illetve a brexit várható negatív hatásaival kapcsolatban.

Rocky Fishman, a Deutsche Bank részvény derivatívákkal foglalkozó stratégája szerint számukra is meglepő volt, hogy az első négy ilyen nyugalomban telt a tőkepiacokon.

A VIX legutóbbi nagy csökkenése azután következett be, hogy a friss felmérési adatok szerint az euró-szkeptikusnak és szélsőjobboldalinak tartott Marine Le Pen választási esélyei a második körben elég rosszak vetélytársával, Emmanuel Macronnal szemben - emlékeztet az összefoglaló.

Jerry Lucas, a UBS Wealth Management stratégája szerint a VIX legutóbbi eséséért a francia elnökválasztással kapcsolatos aggodalmak enyhülése felelős, valamint az, hogy sikerült a hét végén elkerülni az amerikai kormányzat adósságplafon miatti leállását. Ugyanakkor szerinte bár a piac jelenleg egy kicsit talán eltúlozza az optimista hozzáállást, a helyzet az, hogy a francia választások hét végi fordulója után nem igazán van olyan esemény, ami miatt aggódhatnának a befektetők.

A részvénypiac nem az egyetlen, ahol szokatlanul nagy a nyugalom. A Bank of America Merrill Lynch amerikai kötvénypiacra számolt, hasonló elveken alapuló mutatója szintén mélypontokon jár, miután 20 százalékkal zuhant a francia választás első fordulója előtti szintről.

A várt volatilitás gyakorlatilag az összes eszközosztálynál és régióban éves mélypontok közelében van. A befektetők rövidtávon gyakorlatilag nulla kockázatot áraznak - mondta Mandy Xi, a Credit Suisse szakértője a lapnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!