Az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos vita időszakos lezárását követően a befektetők láthatóan visszanyerték bizalmukat a világgazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből. A washingtoni problémák időszakos megoldását követően a 222 megkérdezett, összesen 599 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember nettó 67 százaléka gondolja azt, hogy a következő 12 hónap során növekedni fog a világgazdaság, ez 13 százalékkal magasabb az októberi értéknél.

A többség arra számít, hogy a Fed csak jövőre kezdi el csökkenteni havi 85 milliárd dollár értékű kötvényvásárlási programját. A válaszadók 48 százaléka szerint a "tapering" jövő márciusban, 18 százalék szerint pedig csak 2014 második negyedévében indulhat. A nemzetközi tőkepiacokra nagy hatással lévő portfólió menedzserek többsége szerint egyébként a világgazdaság jövőre "szökési sebességre" kapcsolhat, azaz a gazdasági növekedés az eddigieknél egy jóval magasabb növekedést hozó ciklusába léphet. Ennek fő hajtóereje az általánosan elterjedt vélekedés szerint a G7 országokban új erőre kapó hitelezési aktivitás lehet (nettó 31 százalék gondolja így), de sokak szerint a kínai és a többi ázsiai gazdaság gyorsulása lehet a katalizátor.

Tombol a bika

Folytatódott a "nagy rotáció" a piaci szereplők körében, azaz a részvények súlyának növekedése a kötvények javára. Az alapkezelők nettó 52 százaléka súlyozza jelenleg felül a részvényeket, miközben enyhén nőtt a kötvények benchmarkokhoz képesti alul súlyozottsága. A legnagyobb megugrás a feltörekvő piaci részvények súlyában jelentkezett, a piaci szereplők többsége ismét felülsúlyozza ezeket, eközben az európai és japán részvények agresszív felülsúlyozása enyhült egy keveset.

Továbbá 2004. márciusa óta első ízben fordult elő, hogy a szakértők közül többen látják felülárazottnak a részvénypiacot, mint olcsónak. Az európai részvényeket még mindig olcsónak tartják, s inkább az amerikai papírok értékeltségét tartják inkább enyhén túlzottnak. A portfóliók nettó készpénzállománya eközben emelkedett, 4,6 százalékra, ami viszonylag magas értéknek tekinthető.

A befektetők a jelek szerint jobb meggyőződés hiányában optimisták. Ritka jelenség ugyanis, hogy az amerikai részvénypiac a csúcson jár, miközben a készpénzállomány viszonylag magas szinten van - mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch Global Research vezető stratégája.

Európa már nem akkora sztori

Az európai vállalatok jövő évi profitnövekedésében hívők aránya ugyan nettó 49-ről 59 százalékra emelkedett, de korántsem olyan felhőtlen az optimizmus, mint korábban. A többség szerint ugyanis az európai cégek nem lesznek képesek 2014-ben kétszámjegyű növekedést produkálni.

Az európai piacok jó teljesítménye ellenére nettó 18 százalék még mindig azt gondolja, hogy az európai részvények alulértékeltek, azonban a korábban tapasztalt lelkesedés a kontinens irányában érezhetően alábbhagyott.

Ázsiában új kedvenc van

Jelentősen javult a feltörekvő piacok megítélése az elmúlt időszakban. Szeptemberben még nettó 8 százalék vélte úgy, hogy a feltörekvő piaci cégeknek 12 hónapos időtávon profitcsökkenéssel kell, szembenézniük. Októberben azonban már nettó 11, most pedig nettó 44 százalék azon a nézeten van, hogy mégiscsak növekedni fog ezen cégek nyereségessége.

A szakemberek jelentős különbségeket tesznek a különböző feltörekvő piacok között. Miután a kínai gazdaság kemény landolásával kapcsolatos aggodalmak felerősödtek, 44 százalékról 11 százalékra zuhant a kínai részvényeket felülsúlyozók aránya a felmérésben. A jelek szerint a BRIC országok között a favorit most Oroszország a befektetők körében. Érdekesség, hogy a Kínából kivont pénzek egy jelentős része a jelek szerint Dél-Koreában landolt. Az ország részvényeit felülsúlyozók aránya egy hónap alatt nettó 56 százalékra ugrott a korábbi 34-ről.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!