BUX
37350

Szólt a guru: készülj fel a nagy kövér shortra!

Doug Kass, az elmúlt években jó helyzetfelismerő képességéről ismert szakértő egy nagy halom készpénzen ül, s várja az alkalmat a hatalmas shortra.

NAPI, 2011. január 7. péntek, 10:41

A Seabreeze elnöke hatalmas korrekciót vár az amerikai részvénypiacon, készpénztartást javasol a befektetőknek, s azt, hogy készüljenek fel egy jó kis short-beszállóra. Kass-ra nem árt hallgatni, 2009. márciusában időben előre jelezte a részvénypiac mélypontját, s tavaly nyáron, a jelenleginél 20 százalékkal alacsonyabb indexértékeknél azt mondta, a piac látta tavalyi mélypontját és rally készülődik.

Kass szerint a jelenlegi helyzetben a befektetők azért vásárolnak részvényeket, mert azt hiszik, a gazdasági talpra állás egyre gyorsuló ütemben fog jelentkezni az amerikai gazdaságban s ez a részvényárfolyamokat is felfelé hajtja majd. Ő azonban vitatja az optimisták által leggyakrabban hangoztatott érveket, s több ellenérvet is felsorol, miért lesz idén nullához közeli az amerikai piac teljesítménye.

Szerinte a 2012-es választások közeledtével sem a demokraták, sem a republikánusok nem fognak megfelelő hévvel harcolni a duzzadó költségvetési deficit ellen az Egyesült Államokban. A munkaerő piac helyzete is a részvénypiac ellen ható tényező lehet. Bár az elmúlt hetekben valamelyest javultak a foglalkoztatási adatok, a valóság az, hogy a magas munkanélküliség még egy jó darabig megmarad az Egyesült Államokban, s csak az időszaki foglalkoztatás mutat jelentős, trendszerű emelkedést. A kamatszintek eközben emelkedésnek indultak, s ez a részvénypiac ellen ható tényező historikusan- tudósít a CNBC.

A középosztály eközben az infláció és defláció legrosszabb kombinációjával néz szembe. A részvényárak és az ingatlanárak 10, illetve 3 éves távlatban csökkennek, így a háztartások vagyona csökken, miközben kiadásaik növekednek. Ezek a tényező éreztetni fogják hatásaikat a vállalati profitokban is, s ez visszahat majd a részvényárfolyamokra.