Az alacsony volatilitással jellemzett időszak véget ért a piacokon, és ennek végül majd a részvénybefektetők fizethetik meg az árát - mondta a CNBC-nek Jeffrey Gundlach, a DoubleLine Capital befektetőcég alapítója. Gundlachot sokszor kötvénykirályként is emlegeti a szaksajtó - Bill Grosshoz, a PIMCO korábbi vezetőjéhez hasonlóan - a Barron's magazin 2011-ben megjelent cikke nyomán.

Gundlach szerint az emelkedő amerikai kötvényhozamok és a bitcoin a két leginkább arra utaló jelzés, hogy az amerikai részvénypiac az idei évet veszteséggel fogja zárni. Elismerte, hogy az annak esésére játszó pozíciói decemberben és januárban veszteségeket okoztak. Ő azonban nyilvánvalónak látta és látja a párhuzamot a bitcoin szereplése és a részvénypiac dotcom lufi idején, 1999-ben bemutatott teljesítményével. A bitcoin árfolyamcsúcsa megelőzte a részvénypiacét és jó indikátornak bizonyult a tőzsde későbbi irányával kapcsolatban - emelte ki.

Gundlach teljes piac ellen nyitott esésre játszó pozíciói mellett vezető alapjában viszont vételi pozíciókkal rendelkezett egyes részvényekben. Ezt szerinte az indokolhatja, hogy a befektetési környezet a volatilitás visszatértével alapvetően megváltozott. Tavaly szerint minden idők legegyszerűbb befektetési környezet volt a részvénypiacon.

A részvényárfolyamokat szerinte most leginkább az amerikai állampapírok hozamának emelkedése nyomasztja. Úgy véli, a 10 éves amerikai államkötvények tekintetében a 2,63 százalékos hozamszint átlépése jelentette a választóvonalat. A részvénypiac egyszerűen nem tud elviselni magasabb hozamokat - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!