Szomorú nap ez az európai bankoknak

Lefelé vették az irányt az európai indexek hétfő délelőtt, miután a ma hajnalig tartó luxemburgi egyeztetéseken július közepéig elhalasztották az eurózóna pénzügyminiszterei az arról szóló döntést, hogy kifizessék a most futó hitelprogramból esedékes újabb, 12 milliárd eurós hitelrészletet a görögöknek.
portfolio.hu, 2011. június 20. hétfő, 11:21
Fotó:

A DAX30 1,2 százalékkal került lejjebb, míg a nyitással küszködő CAC40 1,4 százalékos csökkenést mutat, a Londoni parketten pedig 0,6 százalékkal került lejjebb az irányadó benchmark.

A nap érdekessége hogy a bajban lévő Görögország irányadó benchmarkja az egyetlen a rigai mellett, mely szolidan emelkedni tud, ami valószínűleg annak köszönhető hogy a megelőző napokban, hetekben jelentősen alulteljesített az index. A görögök megmentéséről szóló döntés elodázásával a cél az, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon az EU a görögökre a megszorító csomag elemeinek minél hamarabbi parlamenti elfogadása érdekében. A görögök eközben arra figyelmeztettek, hogy ha nem kapják meg rövidesen a pénzt, akkor csődbe megy azt ország, hiszen nem tudják teljesíteni a nyári államkötvény lejáratot.

A Stoxx 600 szélesebb piacokat lefedő indexe is lefelé vette az irányt. Az esésben a banki szektor mellet a közszolgáltatók viszik a prímet, míg a távközlési és az élelmiszerszektoron kisebb a nyomás.

A Moody's Investors Service péntek késő este leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Olaszország "Aa2" adósbesorolását, vagyis az S&P után már a Moody's is fontolóra vette Olaszország leminősítését. A periféria országainak adósságproblémái a részvénypiacok teljesítményére is erőteljes nyomást gyakorolnak, ez Olaszország esetében is jól látszik. Az árazás tekintetében azt lehet elmondani, hogy a profitnövekedési kilátások és az idei évre várt eladósodottság tükrében is nagyjából fair értékeltségen forog jelenleg az olasz részvénypiac. Ennek köszönhetően az olasz parketten láthatjuk a legnagyobb mértékű esést, 2 százalékot meghaladó a negatív irányú elmozdulást. A Banca Monte dei Paschi di Siena közel 20 százalékkal szakad, míg a Banca Popolare di Milano 6,5 százalékkal esik.

A spanyol bankokat is ütik, a BBVA 2,4 százalékkal csökken, míg a Banco Santander 2,2 százalékkal került lejjebb.

Technikai okok miatt nem indult el ma reggel a kereskedés a párizsi tőzsdén, de az NYSE Euronext közlése szerint nemcsak a párizsi, de a lisszaboni, az amszterdami és a belga részvénypiacon is vannak fennakadások, a technikai problémák pedig nemcsak a részvények, de a kötvények és a tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF) kereskedését is érintik. A kereskedés azóta rendben újraindult.

Németországban sincs oka büszkeségre a bankoknak, a Deutsche Bank és a Commerzbank is 1,6 százalékkal értékelődött le, de az esést a közel 2 százalékkal csökkenő Allianz részvényei vezetik.

A londoni tőzsdén is hasonló helyzettel szembesülhetünk a Lloyds Banking Group és a Royal Bank of Scotland, valamint a Barclays is 2 százalékot meghaladó mértékű esést szenvedett el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK