Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az azonnali piacokon a palládium unciánkénti ára 2,28 százalékkal, 1390 dollárra ugrott fel, a határidős piacokon pedig a történelmi rekordot jelentő 1434,50 dolláros szintre drágult csütörtökön. Ez az elmúlt hónapban 10 százalékos áremelkedést jelent.

"A palládiumpiacot a termelés-fogyasztás ingadozásának különbözete határozza most meg" - mondta James Steel, a HSBC nemesfém-elemzője a CNBC-nek. Szerinte az árban most jelent meg, hogy Kínában, a világ legnagyobb autópiacán nő a kereslet, miközben a környezetvédelmi előírások szigorodnak. A platinacsoportba tartozó fémet leginkább az autók katalizátoraiban használják fel, éppen emiatt a városi porban is nagy mennyiségben megtalálható a kipufogógázból való kicsapódása miatt.

A fém rekordméretű autóipari kereslete 8,5 millió unciát tett ki tavaly, míg 2010-ben ez a mennyiség még csak 5,8 millió uncia volt. A korlátozott bányászati ​​termeléssel kiegészülve ez folyamatosan drágítja a fémet. A probléma az, hogy a fém a világon két országban áll rendelkezésre bányászásra érdemes mennyiségben: Oroszországban és Dél-Afrikában, vagyis a szereplők a nagy kereslet miatt kedvükre cibálhatják az árfolyamot.

Állandó szerény összegű vásárlásokat látunk; csak nincs ellátás, és senki sem hajlandó eladni, mert nem tudja, hol fog megállni a drágulás - mondta Tai Wong, a BMO bázis- és nemesfémszármazékok vezetője a portálnak.

A Reuters által nyomon követett palládiumkereskedelmi alapok (ETF) részesedése az előző év januárjától közel felére csökkent, mivel az árak emelkedtek. "A piacon nincs elegendő kínálat, így az emberek fémeket vásárolnak az ETF-ekből" - mondta Samson Li, a Refinitiv GFMS hongkongi nemesfém-elemzője.

Eközben az arany unciánkénti ára 0,11 százalékkal csökkent, csütörtökön benézett az 1292,03 dolláros szintre, bezuhanva az 1300 dolláros ellenállás alá.

Az arany azután tört le, hogy az Egyesült Államokban jó munkanélküliségi adatokat közöltek, azóta nem állt talpra. Most a dollár húzza kötvényhozamokat is, nyomást gyakorolva ezzel a nemesfémre - tette hozzá Wong.

Lehetne helyette mást használni, de nagyon soká

A palládium pozitívan kezdte meg az évet, a határidős árak több mint 10 százalékkal nőttek az utóbbi három évben tapasztalt komoly nyereség után. A Baron által idézett elemzők szerint a fém árfolyamának hosszú távú kilátásai még jobbak.

"A palládium legutóbbi sikereinek legnagyobb mozgatórugója a folyamatos kínálati hiány, ami nagyon szűk fizikai piacot teremt" - mondja Maxwell Gold, az Aberdeen Standard Investments befektetési igazgatója.

Az arany mellett már a platina kurzusát is meghaladja a palládium ára, ráadásul itt nem egy-két dolláros különbségről van szó: már az 500 dollárt is túllépte a különbözet. A két - tulajdonságaiban hasonló - nemesfém árfolyamát meghatározza ez a paritás, ugyanis a katalizátorokban mind a két fém felhasználható. Az autóipar azonban csak lassan tud váltani a platina és a palládium között.

"Az autógyártók és az [autóipari katalizátorok vásárlói] azt mondják, hogy legalább két évig 500 dollárnál nagyobb különbségnek kell lenni a platina és palládium között, hogy megkezdjék a váltást" - mondta Michael Jones, a Platinum Group Metals vezérigazgatója a portálnak.

Egy közelmúltbeli jelentésben John Ciampaglia, a Sprott Asset Management vezérigazgatója szerint 18-24 hónap is lehet, míg az autógyártók visszatérhetnek a platinához. Ugyanis az átállás nemcsak a gyártási technológia, de a teljes ellátási lánc megváltoztatását igényli.

"Tekintettel arra, hogy a fém árfolyama nagyon volatilis, nem lennék meglepve, ha jönne egy jelentős visszaesés, 10 százalékos vagy annál nagyobb, de ez inkább egy vonzó belépési pont lenne, mint ok arra, hogy a befektetők leugorjanak a hajóról" - vélekedik a jövőben kilátásokról Maxwell Gold.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!