Senkinek nem okozott meglepetést, mégis demoralizáló hatása volt a Standard & Poor's hitelminősítő lépésének. Az S&P ugyanis a leminősítéssel fenyegető negatív kilátással látta el a világ elsőszámú gazdaságának, az Egyesült Államoknak a jelenlegi adósbesorolását, mivel indoklása szerint több mint két évvel a krízis után a döntéshozók továbbra sem tudtak megegyezni arról, miképp kezeljék a hosszabb távú államháztartási kihívásokat.

Mindemellett az európai adósságválsággal kapcsolatos hírek sem nyugtatták meg a befektetőket. A hétvégén tett görög pénzügyminisztériumi nyilatkozat szerint nem tervezik az ország adósságainak átstrukturálását, ez azonban némi disszonanciát mutatott a Valutaalap, illetve a német kormányzat közléseivel. Mindemellett a kínai kötelező banki tartalékráta-követelmény ismételt emelése sem segítette a vételi ked megerősödését.

A Dow Jones ipari átlagmutatója 1,1 százalékos, 140 pontos mínuszban fejezte be a napot 12 201 ponton- Legutóbb március 16-án, a japáni fölgrengés rázta meg hasonló mértékben az amerikai részvénypiacot. Az S&P 500 index és a Nasdaq is 1 százaléknál nagyobb gyengüléssel fejezte be a kereskedést.

A gyengülés általános volt, de a nyersolaj jegyzésének jelentős esése miatt az energiacégek árfolyama különösen sokat veszített. A fekete arany valamivel 107 dollár fölött zárt.

Az egyéb hírek némileg háttérbe szorították a Citigroiup gyorsjelentését, amely - bár csökkenő nyereséget mutatott, az elemzői várakozásokat meghaladta. A keddi napon egyebek mellett a Johnson & Johnson, az IBM és az Intel ismerteti első negyedéves eredménysorát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!