A brit pénzügyi felügyelet (FCA) a korábbi három után immár 15 bankra terjesztette azon bankok körét, amelyeknél azt vizsgálják, történt-e tisztességtelen árfolyam-befolyásolás a világ leglikvidebb devizapiacán, illetve kereskedtek-e nem megengedett módon devizákkal az ügyfélmegbízások ismeretében - írja a Financial Times.

A nemzetközi vizsgálatban nem csak a brit FCA, de a svájci, az amerikai és a Hong Kong-i felügyelet is részt vesz a lap tudósítása szerint. A vizsgálat elsősorban a világ leglikvidebbnek számító piacára, az euró-dollár piacra összpontosít, de más, kevésbé likvid devizapárokat is górcső alá vesznek, például az ausztrál dollárt és a skandináv devizákat is - írja a lap magukat megnevezni nem kívánó, az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva.

Joaquín Almunia, az Európai Unió versenyügyekért felelős biztosának elmondása szerint a bizottság számára már számos bank adott át az ügyben értékes információkat, bízva abban, hogy cserébe engedékenyebb elbírálásban részesülhetnek az eljárás során. Elmondása szerint a Bizottság, amint lezárják a londoni bankközi kamatlábak, a Libor manipulációjával kapcsolatos eljárásokat, nagyobb erővel veti majd bele magát a devizaügybe és más benchmarkként használt instrumentumok vizsgálatába is. Almunia szerint a Libor-ügy előtt az emberek azt hitték, a benchmarkként használt árfolyamokban meg lehet bízni, ez a bizalom azonban megrendült. Elképzelhető az is, hogy a manipuláció a fontos árfolyamok és benchamrkok esetében nem kivételes eset volt, hanem az általános gyakorlat.

A brit pénzügyi felügyelet immár két éve vizsgálódik az árfolyam befolyásolással kapcsolatban, miután számos piaci szereplő jelezte, érzéseik szerint elképzelhető, hogy a délután négyórás, londoni zárásnak nevezett, számos befektető által benchmarknak használt devizaárfolyamok nem teljesen piackonform módon alakulnak ki.

EUR/USD
Kép: Alfatrader

A Financial Times szerint olyan nagybankokra is kiterjed a mostani vizsgálat, mint a Barclays, a Citigroup, a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, a HSBC, a JPMorgna, a Morgan Stanley, a Royal Bank of Scotland, a Standard Chartered és a UBS.

A bankok kifogása a hasonló vádakra mindeddig az volt, hogy szerintük a devizapiac annyira nagy és likvid, hogy egyedi szereplők számára gyakorlatilag lehetetlen az árak eltérítése. Ugyanakkor az, hogy pont a leglikvidebb devizapár esetében merült fel a gyanú, gyengítheti ennek az érvelésnek az erejét. A pénzügyi lap szerint az egyik nagy hatalmas vagyont kezelő cég menedzserének elmondása szerint egy nagyjából 200 millió dollár nagyságú megbízás önmagában alkalmas lehet egy likvid devizapár piacán megmozgatni az árfolyamokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!