Az árupiaci termékek árai csaknem nyolc éve nem látott szintre emelkedtek, miközben a befektetők éhsége a drágulás ellenére sem csillapodik: vesznek mindent a kukoricától az olajig. A hedge fundok pedig még inkább felhajtják az árakat, mert arra fogadnak, hogy a nagy gazdaságok kormányainak gazdasági stimulusai - elsősorban a Biden-adminisztráció ösztönzőcsomagja - és a nullaközeli kamatlábak erősítik az ipari keresletet, ezáltal pedig gyorsul az infláció, valamint tovább gyengül az amerikai dollár, ami elszívja a tőkét más befektetésektől.

A 23 nyersanyag ármozgását nyomon követő Bloomberg Commodity Spot Index hétfőn 1,6 százalékkal emelkedett, 2013 március óta a legmagasabb szintjére. A drágulás mértéke viszont már meghaladta a 60 százalékot a 2020 márciusában tapasztalt négyéves mélyponthoz képest, amit a koronavírus-járványának első hulláma miatti pánik idézett elő - derül ki a Bloomberg cikkéből.

A hétfői áremelkedésben a legnagyobb szerepe a réz drágulásának volt: kilenc év után először emelkedett a tonnánkénti 9000 dolláros szint fölé a kurzus, majd a pozitív trend kedden is folytatódott. A Brent szintén több mint egy éve nem látott magasságba ugrott, arra a találgatásra alapozva, hogy a globális már kitermelt készletek gyorsabban fogynak, mint ahogy az új hordók megjelennek a piacon. Eközben az olyan puha termékek ára, mint a kávé és a cukor is emelkedett. Az olajárak miatt a műanyaggranulátumok árai is felfelé indultak, ami a csomagolóipar költségeit lökheti meg.

Már csábító is lett ez a piac

"Azok az emberek, akik nagyon hosszú ideje figyelmen kívül hagyták az árupiacokat, most kezdenek el helyezkedni" - mondta Bart Melek, a TD Securities nyersanyag-stratégiai vezetője a gazdasági portálnak. "Ennek az a következménye, hogy ez a trend folytatódhat még. Ez nagymértékben a kereslet függvénye" - magyarázta tovább a folyamatokat

A JPMorgan Chase már február elején azt jelezte előre elemzésében, hogy az árupiacokon új szuperciklus indult el - ez egy hosszabb időszak, amely alatt az árak jóval meghaladják a hosszú távú trendet. Hasonló következtetésre jutott a Goldman Sachs is: a nyersanyagok piacokon az elmúlt 100 évben mindössze négy hasonló pályát lehetett megfigyelni az árfolyamoknál, amelyeket prosperitás követett.

Az árupiaci termékek árának emelkedésében közvetve szerepet játszhat az éghajlatváltozás elleni küzdelem is: az olaj kitermelés visszaszorult, mivel a fosszilis üzemanyagoktól kezdenek elfordulni a nagyobb gazdaságok, a szűkülő kínálattal próbálják fenntartani az árakat. Eközben viszont nőtt a kereslet a fémek iránt, mivel a megújuló energiaforrások infrastruktúrájának kiépítéséhez, valamint az akkumulátorok és az elektromos járművek gyártásához ezek szükségesek.

Drágult a réz, a vasérc és a nikkel

A réz, a vasérc, a nikkel ebben a környezetben érthető módon drágul, értékük megduplázódott a márciusi mélypont óta, amit a fizikai szállítás nehézkessége is okoz a járványügyi korlátozások miatt, miközben fellendülőben van a gazdasági növekedés.

"Azok a megatendenciák, amelyeket a globális népességnövekedés, valamint az energiaátmenet körül látunk jót tesznek az árupiaci termékek iránti keresletnek közép- és hosszú távon" - mondta Mike Henry, a BHP Group szakértője a várakozásokat illetően.

Végső soron ennek az árát a boltban vásároló emberek fizetik meg: a termékek széles skálája ugyanis lefedi az üzemanyagoktól kezdve, az energia, az élelmiszer és az építési projektek árát. Erre pedig már látszódnak is jelek: az infláció a nagyobb gazdaságokban már emelkedni kezdett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!