A Takarék Jelzálogbank a Takarék Csoport szakosított pénzintézeteként tíz hazai kereskedelmi bank jelzálog hitelezéséhez biztosít hosszú távú tőkepiaci forrást refinanszírozási hitelein keresztül - írja az MTI a cég közleménye nyomán.

Az nyrt. üzleti állományai éves alapon a refinanszírozási piac és a jelzálog megfelelési mutató (JMM) bővülésével párhuzamosan 21,3 százalékkal nőttek, az első fél év végére a refinanszírozott állomány megközelítette a 231 milliárd forintot.

A refinanszírozott állományban a legnagyobb összeg a Takarék Csoporton belülről, a Takarékbanktól származik, és lakossági jelzáloghitel az alapja, míg a tiszta jelzáloghitel-koncepció mellett a jelzálogbank saját, 2019 előtt folyósított ügyfélhitelei tervszerűen, folyamatosan csökkennek. A Takarék Jelzálogbank mérlegfőösszege, összefüggésben a jegybank jelzáloglevél-vásárlási és bankköziforrás-kihelyezési (LTRO) programjaival az első fél évben több mint 92 milliárd forinttal 435 milliárd forintra nőtt.

2019 első fél évéhez képest 3,4 százalékkal növelte a Takarék Jelzálogbank az adózás előtti eredményét, költséghatékonysági mutatója pedig 14 százalékponttal javult az előző év hasonló időszakához képest. Hangsúlyozták: az aktív direkt hitelezés megszűnése és az ügyfélhitel-állomány tervszerű csökkenése miatt bekövetkező kamatbevétel-kiesést ellensúlyozza a refinanszírozási tevékenység dinamikus felfutása.

A közleményben idézték Vida Józsefet, a Takarék Jelzálogbank elnökét, aki úgy fogalmazott: a Takarék Csoport megújulásának sikerét mutatja, hogy a letisztított portfólióval működő Takarék Jelzálogbank a világjárvány okozta sokk ellenére is növelte eredményét. Közölte: azon dolgoznak, hogy az egyik legnagyobb magyar jelzálogbankként a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben is segítsék kereskedelmi banki partnereiket, ezzel hozzájárulva a gyors gazdasági fellendüléshez.

A koronavírus-járványt miatti gazdasági mentőintézkedések közül a Takarék Jelzálogbank szempontjából a leglényegesebbnek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) újraindított jelzáloglevél-vásárlási programját nevezték, amelynek a magyar gazdaság és a piacok stabilizálásában meghatározó szerepe volt. Azt írták: a jelzáloglevél-piac és a kibocsátások átmeneti befagyását követően a Takarék Jelzálogbank májusban elsőként tért vissza és bocsátott ki jelzáloglevelet, így az első fél évben meghaladta az 55 milliárd forintot az újonnan forgalomba hozott jelzáloglevél-állományuk.

A Takarék Jelzálogbank 100 forint névértékű törzsrészvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A részvények a hétfői kereskedést 483 forinton zárták, 1,05 százalékos növekedéssel. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 640 forint, a legalacsonyabb 266 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!