Lezajlott a nyilvános vételi ajánlat a Takarék Jelzálogbank és az MKB Bank tőzsdei részvényeire. A részvényesek szerdán délután 3-ig ajánlhatták fel az értékpapírjaikat a Magyar Bankholding részére, amelynek három bank a tagja: a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank. A kötelező nyilvános vételi ajánlatot tavaly december 30-án nyújtotta be a Magyar Bankholding.

Az ajánlattételre azt követően kerül sor, hogy a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank (MTB Zrt.) meghatározó tulajdonosai a banki részvényeiket 2020. december 15-én a Magyar Bankholding Zrt.-be apportálták. A jogszabályban meghatározott módon kiszámított részvényenkénti ajánlati ár az MKB részvényeinél 1985 forint, a Takarék Jelzálogbank A és B sorozatú részvényeinél 599,53 forint, míg s C sorozatúakénál 5995,28 forint volt. Az ajánlattevő az MKB Nyrt. részvényeit a Magyar Bankholding Zrt., a Takarék Jelzálogbank részvényeit pedig az MTB meghatározó tulajdonosai már korábban a Magyar Bankholding Zrt.-be apportálták.

Több mint 2 millió részvényt ajánlottak fel

A nyilvános vételi ajánlat során 2 103 165 darab A sorozatú Takarék Jelzálogbank részvényt ajánlottak fel a Magyar Bankholdingnak a tőzsde honlapjára kitett közzététel szerint. Az MTB Zrt. a felajánlott részvényeket elfogadja és a kötelező nyilvános vételi ajánlattételt eredményesnek minősíti. Az ajánlatban meghatározott összes előfeltétel teljesülése esetén a felajánlott részvények átruházása után az MTB Zrt. részesedése a Takarék Jelzálogbank Nyrt.-ben 86,20 százalékról 88,14 százalékosra, az MTB Zrt. és a vele összehangoltan eljáró személyek együttes részesedése pedig 94,82 százalékról 96,76 százalékosra nőtt.

A Magyar Bankholding megalakulásával Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jött létre, amelyben a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MKB eddigi közvetlen tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB eddig közvetlen tulajdonosai pedig 37,69 százalék tulajdonrésszel rendelkeznek.

Az új bankcsoport 1,9 millió ügyfelet szolgál ki, országosan a hazai bankfiókhálózat közel felét, több mint 920 fiókot működtet. Együttes mérlegfőösszege megközelíti a 6800 milliárd forintot, hitelállománya a 3800 milliárd, betétállománya pedig a 4800 milliárd forintot.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!