Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a közlemény szerint október 21-én kelt határozatával engedélyezte a tranzakciót.

A TKB-részvények értékesítése összhangban áll az integráció stratégiai célkitűzésével, amely elősegíti és megerősíti a refinanszírozáson és jelzáloglevél-kibocsátáson alapuló "tiszta jelzálogbank" üzleti modell kialakításának megvalósítását.

A jelzálogbank rendkívüli közgyűlése augusztusban hagyta jóvá a hitelintézet TKB-ban birtokolt részvényeinek értékesítését az MTB-nek. Az ajánlott vételár 31,978 milliárd forint volt az 51 százalékos pakettért a korábbi bejelentés szerint.

A TKB 2018. december 31-i magyar számviteli szabályok szerinti mérlegfőösszege 543,9 milliárd forint volt, ami 16,7 százalékkal magasabb a 2017 év véginél. Adózott eredménye tavaly 1,647 milliárd forint volt az előző évi 9,955 milliárd forint veszteség után, jegyzett tőkéje 2018 végén 8,691 milliárd forint, saját tőkéje 22,446 milliárd forint.

A tranzakció után a TKB-ban az MTB részesedése a korábbi közlés alapján 8,21 százalékról 59,21 százalékra nőtt, 40,79 százalékot a Magyar Posta birtokol.

A Takarék JZB részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a keddi kereskedést 578 forinton zárták, amely 8 forinttal, 1,4 százalékkal magasabb az előző záróárnál. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb ára 824 forint, a legalacsonyabb 538 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!