Ahogy szép lassan távolodik az euró árfolyama a 300 forintos szinttől, úgy csökken a magyar deviza további gyengülését váró szakértők aránya - ez derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank közös felméréséből. A friss felmérésben összesen 75 régióval foglalkozó alapkezelőt és pénzügyi szakértőt kérdeztek meg, ezek nettó 1,61 százaléka gondolja úgy, hogy a magyar deviza féléves időtávon inkább gyengül. Ez enyhe csökkenés az egy hónappal ezelőtti 20,6, s jelentősebb a két hónappal ezelőtti 29 százalékos értékhez képest. Az euró árfolyama eközben először 306, majd 310 forintra emelkedett.

Forintárfolyam és hangulat
Kép: Napi.hu

A magyar részvényekkel kapcsolatban viszont teljesen elpárolgott a nyár elején mért hatalmas optizmus. Akkor a felmérésben négyszer annyian vártak féléves időtávon BUX emelkedést, mint ahányan csökkenést, ez az arány mostanra 1,89-ra zsugorodott. A hangulatromlás nem a klasszikus módon történt, ugyanis egy hónap alatt mind az optimisták, mind a pesszimisták aránya emelkedett, igaz, az utóbbi táboré jobban. Míg júniusban még alig 12,5 százalék tippelt BUX esésre, addig ez az érték mostanra 30 százalékosra ugrott.

BUX index és hangulat
Kép: Napi.hu

Ez elvileg jó hír, mivel az 1,89-es érték elég alacsonynak számít a felmérés 7 éves történetében, s a BUX indexnél ez a hangulati felmérés rendszerint kontraindikátorként működött. Jó példa erre az idén márciusi állapot, amikor az év eleji optimizmus és esés után 1,66-ra csökkent a felmérés bull/bear hányadosa, azt a helyzetet akkor egy 2 000 pontot meghaladó BUX emelkedés követte. Pont emiatt egy hónapja a túlzott optimizmus miatt az index esése tűnt valószínűbbnek, s ez be is következett. Meg kel jegyezni, hogy a mostani érték azért nem számít extrémnek a felmérésben.

Az elmúlt egy hónapban a szakértőknek a magyar gazdaságról alkotott véleménye is sokat romlott. A jelenlegi helyzetet nettó 20,1 százalék tartja rossznak, ez 16,7 százalékos romlást jelent június elejéhez képest. A régiós rangsorban nálunk kedvezőtlenebb megítélést csak a horvát gazdaság kapott. A kilátások tekintetében is tapasztalható a hangulatromlás, már csak nettó 20,6 százalék tartja azt kedvezőnek, ami 12,8 százalékponttal alacsonyabb, mint egy hónappal korábban.

Az inflációs várakozások stagnáltak, nettó 33,3 százalék vár a jelenleginél nagyobb ütemet a hazai pénz romlásában, ez 2,2 százalékpontos emelkedés. a rövid távú kamatok csökkenésére egyre kevesebben számítanak, miközben a hosszabb kamatok esetében már egyértelműen az emelkedést valószínűsítők kerültek többségbe. A két érték nettó mínusz  13,4 százalék, illetve 27,6 százalék. Ez annyit tesz, hogy a rövid távú kamatok csökkenésére tippelők tábora 1,34 százalékkal múlja felül az emelkedést várókét, a hosszabb kamatok esetében pedig 27,6 százalékkal többen várnak emelkedést, mint csökkenést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!