A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb tőzsdéken, a londoni, frankfurti és párizsi értékpapírpiacokon 1 százalék körüli indexemelkedésre lehet számítani a keddi kereskedés kezdetén.

Hétfőn világszerte nagy indexveszteséggel zártak a tőzsdék, Európában több mint egy évtizede a legnagyobbal. Az európai és az amerikai piacokra egyaránt a 7 százalék körüli árfolyamcsökkenés volt a jellemző. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 7,59 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 7,44 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 8,45 százalékkal zárt alacsonyabban. Londonban 7,69 százalék, Frankfurtban 7,94 százalék, Párizsban 8,39 százalék, Madridban 7,96 százalék, Milánóban pedig 11,17 százalék volt az indexcsökkenés hétfőn.

Az ázsiai tőzsdéken kedden már megindult a pozitív korrekció. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a tokiói tőzsde 1 százalékos, a sanghaji tőzsde 1,5 százalékos, a hongkongi közel 2 százalékos, a tajvani 0,25 százalékos, a szöuli pedig 0,5 százalékos nyerséget mutatott.

Az olajár hétfőn az 1991-es Öböl-háború óta a legnagyobb, harminc százalékos veszteséget szenvedte el. Részben a koronavírus-járvány gazdasági aktivitást fékező és ezáltal az olajkeresletet csökkentő hatása miatt. Részben pedig azért, mert az OPEC+ a múlt héten nem hogy a termeléskorlátozás mértékének fokozásáról, de az érvényben lévő megállapodás hatályának meghosszabbításáról sem tudott megállapodni. Szaúd-Arábia és Oroszország emellett még árháborúba is keveredett egymással piaci részesedésük védelmében, az OPEC+ önkéntes korlátozását kihasználó Egyesült Államokkal szemben.

Az olajár kedden már felfelé korrigált. A keddi európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a Brent ára 7,42 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 36,94 dolláron, a WTI ára pedig 7,10 százalékkal 33,34 dollárra emelkedett.

A Brent ára hétfőn 31,02 dollárnál is járt, ami 31 százalékos napi veszteségnek felel meg, és 2016 februárja óta a legalacsonyabb ár. A Brent ára így 20 dollárral csökkent az OPEC+ találkozója előtti szinthez képest. Januárban pedig még 70 dollár felett állt az ára.

Fordulatot vett a dollár árfolyamának és az arany árának alakulása is. Kedden a dollár már erősödött, az arany ára pedig csökkent. A dollár az elmúlt napokban gyengült, mivel a piac a Fed múlt heti rendkívüli kamatcsökkentése után újabb kamatcsökkentésre számít. Az arany pedig értékőrző szerepének köszönhetően az elmúlt hetet tizenegy éve a legnagyobb áremelkedéssel fejezte be, és hétéves csúcsot ért el hétfőn.

Az eurót 0,80 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1355 dolláron, az arany spot ára 1,08 százalékkal unciánként 1661,90 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!