Az egyik leginkább bullish chart, amit hosszú idő óta láttam a svájci frank/forint keresztárfolyamé - fogalmaz ma reggeli elemzésében a Zerohedge szakértője, a cikket a Bloomberg is idézi. Hozzáteszi: figyelembe véve a makrogazdasági körülményeket és a svájci jegybank hozzáállását a frank árfolyamához, én svájci frankot veszek forint ellenében azonnal, amint a keresztárfolyam visszateszteli a 212-215 forintos régiót.


Az elemző érvrendszerében igazán új elem nincsen. Magyarország jelenleg az IMF által kikényszerített költségvetési szigor és a romló gazdasági helyzet kettős terhét nyögi. Az első féléves GDP-mínusz 0,6 százalék volt éves szinten, s most, hogy a globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmak kerültek a reflektorfénybe, ezek csak tovább növelhetik a magyar gazdaság problémáit.

A fő problémát a 2,5 ezer milliárd dollárnak megfelelő magyar, 5 évnél hosszabb futamidejű jelzáloghitelállomány jelenti, melyek más devizákban, leginkább svájci frankban denomináltak. Ez azt jelenti, hogy az egész magyar lakástulajdonos társadalom egy carry pozícióban ül, ahol a hitelt egy folyamatosan erősödő devizában, a svájci frankban vette fel., miközben a forint, amit megkeresnek egyre kevesebbet ér.


Eközben az euró iránti bizalmatlansági hullámok során egyre több eurót váltanak át világszerte a biztonságos menedéknek tekintett svájci frankra, az euró/svájci frank kurzust új, ciklikus mélypontra, azaz az alpesi devizát rekorderős szintre küldve. A svájci jegybank kísérlete a frank erősödésének megállítására sikertelen volt, s ennek komoly következményei lehetnek a jövőre nézve.


Figyelembe véve a körülményeket, s a forint svájci-frank grafikonján kirajzolódó ún. fülescsésze alakzatot, ha valami nagy dolog nem történik, a 220 forintos szint áttörése után hatalmas mozgás következhet a forint/svájci frank árfolyamban, s Magyarország ismét reflektrfénybe kerülhet - vonja le a következtetést az elemző.

Ezt látják az olvasók a Zerohedge-en:



Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!