BUX
38240

Támadásba lendültek az OTP-shortosok

Augusztus első két hetében jelentősen növekedett az OTP-részvényekre nyitott short pozíciók állománya. A növekedés azonban korántsem volt akkora, mint az áresés mértéke.

NAPI, 2011. augusztus 26. péntek, 11:03

Augusztus közepére 4 millió 501 ezer darabra növekedett az amerikai intézményi befektetők körében az OTP részvényekre nyitott short pozíciók állománya a július végi 3 millió 709 ezer darabról. A részvény árfolyama ebben az időszakban 5500 forint körüli szintekről 4400 forint alá esett. A hirtelen növekedéssel a jelek szerint megszakadhatott az a folyamat, amely során egyre magasabb OTP árfolyamokhoz egyre kevesebb nyitott short pozíció társult. Emlékezetes, hogy az amerikai intézményi short állomány tavaly október óta szép lassú, folyamatos csökkenést mutatott egészen májusig. Ebben az időszakban közel 11 millió 400 ezer darabról 3 millió 500 ezer darabig olvadt a nyitott shortok állománya. A folyamat tavasz végén megszakadt, stagnálás következett, majd júliusban indult meg egy lassú emelkedés az állományban.A mostani növekedés ugyan százalékosan látványos, azonban korántsem olyan mértékű, mint amilyet az elmúlt években tapasztalhattunk ekkora áresést hozó időszakokban. A mostani megugrás két okból is elég kedvezőtlen jelnek tekinthető. Az egyik, hogy még  most is viszonylag kevés short pozíció van nyitva, ami továbbra is sérülékenységet jelenthet a papír árfolyamát tekintve. Másrészt a nyitott short állomány növekedése áreséssel párosulva trenderősítő jelnek értelmezhető a származékos piacok hüvelykujjszabálya alapján, azt mutatja, hogy a piacra érkező új pénzek az árfolyam csökkenését támogatják.

Az amerikai intézményi befektetőknek 2008 nyara óta kell rendszeresen közzétenniük többek között a pénzügyi vállalatok részvényeire nyitott short pozícióik nagyságát. A válság csúcsán, 2009 márciusában tetőzött az OTP részvényekre nyitott short állomány, akkor közel 13 millió darabra volt nyitott eladási ügylet, ami a bank hivatalosan közkézhányadnak számító részvényeinek 6,2 százalékát jelenti.