Lassan a profi szakemberek is kezdik bedobni a törülközőt az amerikai részvénypiacon, egyre többen várnak további áresést a vezető amerikai részvényindexekben. Az egyre eluralkodó félelmet jól mutatja a VIX index megugrása, és az, hogy a befektetők egyre kétségbeesettebben keresik az eladási opciókat, hogy megvédjék részvényportfóliójukat a további áresésekkel szemben.

A kisbefektetők körében eközben halványan javulásnak indult a hangulat az egy héttel korábbi állapothoz képest, az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII felmérése szerint 29 százalékra nőtt 24,4 százalékról a következő 6 hónapban áremelkedésre számítók aránya, eközben az áresést váróké 47,6 százalékról 42,8 százalékra csökkent. A bull/bear arány ezzel elmozdult a múlt heti 0,51-es mélypontról 0,67-ra emelkedett. A múlt héten mért értékhez hasonlót utoljára tavaly nyáron mutatott a felmérés.

Az immár hetedik hete tartó áresés hatására a független profi tőkepiaci hírlevélírók is kezdenek egyre pesszimistábbá válni.  Az általuk javasolt pozicionáltságot vizsgáló felmérésben a héten 37 százalékra csökkent a korábbi 40,9-ről az azonnali részvényvásárlást javaslók aránya, s a pesszimista, részvényeladást javaslóké 26 százalékosra nőtt. Emlékezetes, hogy április elején röviddel a csúcs előtt 57 feletti volt az optimisták aránya és 16 százalék alatti a pesszimisták aránya. A felmérésben a bull/bear arány 1,42-re zuhant, a bull-bear különbség pedig 11 pontra csökkent.

Ezek már elég pesszimista értékek, azonban korántsem annyira, hogy hangulati szempontból vételi jelzésről lehessen beszélni, ez ugyanis 1-es alatti bull/bear és nulla alatti bull-bear spread esetében alakul ki a felmérés készítői szerint.


Van azonban olyan terület, ahol lassan már a félelem szélsőséges megugrásáról lehet beszélni. A Chicago Board Options Exchange-en hatalmasat nőtt put/call arány, ami a megvásárolt eladási opciók arányát jelzi a vételi opciókéhoz képest. Ennek 10 napos átlaga a tegnapi és a múlt pénteki pániknak köszönhetően 0,8 fölé ugrott, erre utoljára 2009 februárjában volt példa, illetve a 2008-as őszi összeomlás idején.


Most már a VIX index is elkezdett emelkedni, az elmúlt napokban már a 20 pontos érték fölé jutott a "félelem mutató", amire ez előtt utoljára a márciusi japán földrengés idején volt példa.


Az S&P-500-as index RSI-je még mindig egészen alacsony, 34 körüli, az egyedüli biztató jel az oszcillátor részéről, hogy az index újabb mélypontját immár alacsonyabb RSI érték mellett érte el, a divergencia a csökkenő trend kifáradásának első jele lehet.

A grafikon a Markers grafikonrajzoló programmal készült.

 

Az indexben egyébként sok, piaci szereplők részéről megkülönböztetett erős támaszszint került belátható közelségbe.  Valamivel 1257 pont alatt található a 200 napos mozgóátlag, ez alatt pedig a márciusi mélypont húzódik 1249 pontnál. Ez alatt 1233 pontnál található a tavaly náyór óta lezajlott emelkedés 38,2 százalékos Fibonacci-szintje, 1220 és 1230 pont között pedig a tavaly tavaszi és októberi csúcsok jelentenek támaszt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!