BUX
38240

Tart a jókedv Európában

Tovább menetelnek az európai tőzsdék, a tegnapi szárnyalás után átlagosan most fél százalékos pluszt mutatnak az indexek.

portfolio.hu, 2010. december 2. csütörtök, 10:49

Tegnap lényegében mindenhol hatalmas volt a rally, ezt pedig csak tovább erősítette az a felröppent hír, miszerint az USA a Nemzetközi Valutaalap további hozzájárulásán keresztül kész lenne segítséget nyújtani abban, hogy az eurózóna stabilizációs alapjának keretét megemeljék. Este fél 8-kor a Wall Street Journalnak szintén név nélküli amerikai forrás a fenti hírrel (részben) ellentétes jelzést küldött, mivel azt mondta: jelenleg nem tárgyalnak az amerikaiak az eurózóna mentőcsomag kibővítéséről az IMF-en keresztül.

Az euró az első bejelentésre jelentősen erősödni kezdett, majd a cáfolat érkezésekor kicsit visszaesett, jelenleg pedig az 1,312-nél tartózkodik. A főbb részvényindexek közül a FTSE és a CAC-40 0,7, a DAX pedig 0,5 százalékos erősödést mutat.

Jelentősebb vállalati hírek nem érkeztek eddig, azonban a makroadatok határozottabb irányt adhatnak majd a piacoknak. 13:45-kor hozzák nyilvánosságra az EKB kamatdöntését, majd 14 után pár perccel kezdődik Jean-Claude Trichet sajtótájékoztatója, melyből kiderül hogyan akarja a jegybank kezelni az európai hitelválság problémáját. 

Amerikából 14:30-kor érkezik a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma, valamint a függőben lévő lakásértékesítések száma, azonban főleg a holnapi átfogó munkaerőpiaci jelentésre koncentrálhatnak. A gazdasági konjunktúra szempontjából kiemelten fontos, hogy hány új munkahely jött létre novemberben az Egyesült Államokban a karácsonyi ünnepi szezon előtt. Az októberi adat váratlanul jól sikerült, igaz a munkanélküliségi ráta továbbra sem tudott süllyedni és a piaci szakértők most is erre (mérsékelten, 150 ezer fő körül növekvő foglalkoztatottság, de magas szinten, 9,6 százalékon stagnáló munkanélküliségi ráta) számítanak.

A Stoxx szektorindexek közül kiugróan jól teljesít az autóipar, de az alapanyagok is jól teljesítenek. Az egészségügy, valamint a technológia lemaradó a nap során.