Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai jüan szerepe jelentősen erősödni fog a következő évtizedben azzal párhuzamosan, hogy az ázsiai ország egyre inkább megnyitja pénzügyi piacait a külföldi befektetők előtt, illetve azáltal, hogy a kormányzat egyre inkább szeretné az ország gazdaságát függetleníteni az amerikai dollártól - írják friss elemzésükben a Morgan Stanley szakértői a South China Morning Post tudósítása szerint.

A befektetési bank szakértői szerint a következő években a külföldi befektetők egyre növekvő mértékben vesznek majd kínai, jüanban denominált eszközöket. Az ezekben lévő portfóliótőke értéke becslése szerint 2030-ra elérheti majd a 3 billió (ezermilliárd dollár), ami jelentős növekedését jelent az IMF márciusi jelentésében szereplő 408 milliárd dollárhoz képest. A Nemzetközi Valutaalap szerint a külföldiek ennyi belföldön kibocsátott jüankötvényt birtokoltak.

A Morgan Stanley szakértőinek számítása szerint a jüan részesedése a globális devizatartalékokban 5 és 10 százalék közé emelkedhet tíz év alatt a jelenlegi 2,02 százalékról. Ezzel a jüan a harmadik legfontosabb tartalékdevizává válhat az amerikai dollár és az euró mögött. Ez persze még mindig elég kevés, ha azt nézzük, hogy a tartalékokban a dollár aránya 60 százalék körüli, az euróé pedig meghaladja a 20 százalékot. Ha valóban ekkorát nőne a jüan, mint tartalékdeviza iránti igény, akkor ez alatt az idő alatt az angol fontot és a japán jent tudná megelőzni. Ez azt jelentheti, hogy minden magára adó ország devizatartalékain belül nagy súlyt kap majd a kínai fizetőeszköz

Az anyag szerint a Kína és az Egyesült Államok közötti viták csak erősíthetik a nyomást Pekingen, hogy további lépéseket tegyen a jüan nemzetközi elfogadottságának növelése érdekében. Erre utaló jelek voltak már az elmúlt időszakban. A kínai kormányzati tisztségviselők részérő az elmúlt hónapokban sorra láttak napvilágot az olyan megnyilvánulások, amelyekben arra figyelmeztették a gazdasági élet szereplőit, hogy fel kell készülniük arra, hogy esetleg elvágják az országot a dollár alapú nemzetközi fizetési rendszertől.

Konkrétan attól tartanak, hogy a Hongkong függetlenségének bedarálása és az ujgur kisebbséggel szemben elkövetett atrocitások miatt az Egyesült Államok hasonló szankciókat hoz majd Kína ellen, mint tette azt Oroszország esetében. A kínai vezetés szerint viszont az ország gazdaságának elvágása a dollár alapú nemzetközi fizetési rendszertől ugyan aránytalanul durva lépés lenne, de nem elképzelhetetlen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!