Megugrott tavaly a brókercégek forgalma. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint az azonnali piaci tőzsdei forgalom 2018-ban 6450,7 milliárd forint volt, csaknem 10 százalékkal több, mint 2017-ben, ebből az ügyfelek megbízásából több mint 5 ezer milliárd forintnyi ügyletet zártak le. A tőzsdei forgalom több mint 70 százalékát a brókercégeken keresztül bonyolították le, a bankok csak egy kisebb részét vitték el a tortának.

A brókercégeknél egyébként több mint 10 százalékos forgalomnövekedés volt tavaly, az ügyfélmegbízások alapján teljesített tranzakciók értéke csaknem 11 százalékkal nőtt, és meghaladta a 4 ezer milliárd forintot. A sajátszámlás ügyleteké 679 milliárd forintra emelkedett. A forgalom növekedése nem meglepő, az ingadozó árfolyamok az egész világon aktívabb kereskedésre késztették az ügyfeleket.

A spekulánsok is ezért térhettek vissza a tőkepiacokra. 2018-ban a származtatott tőzsdei ügyletek forgalma 16 százalékkal 7650 milliárd forintra emelkedett, a brókercégekre ebből 2064,7 milliárd forint esett. A befektetési vállalkozásoknál az ügyfelek összesen csaknem 1600 milliárd forint értékű származtatott ügyletet kötöttek, ez több mint másfélszer annyi, mint 2017-ben. 2017-ben viszont jobbára csak emelkedett a tőzsde, ezért az árfolyamok esésére spekulálóknak nem termett babér, tavaly azonban már a short-pozíciókat tartók is nyerhettek.

A hosszútávon gondolkozó befektetők viszont hátat fordítottak a pénzügyi szolgáltatóknak az év végén. A tartós befektetési számlák (tbsz) száma csaknem négyéves mélypontra esett vissza, 2018 decemberében csupán 331 ezer ilyen szerződést tartottak nyilván, míg 2017 novemberében még 360 ezer tbsz-t vezettek a szolgáltatóknál. A bankoknál egy év alatt 251 ezerről 221 ezerre esett a kamatadó-kedvezménnyel támogatott szerződések száma, a brókercégeknél nem volt ilyen drámai változás, 105 ezerről 103 ezerre csökkent a szerződésszám.

A tbsz-eken lévő megtakarítások volumene is visszaesett, 2018 végén már nem érte el a 2550 milliárd forintot. A brókercégeknél lévő tartós befektetések volumene enyhén emelkedett tavaly is, a bankok kliensei viszont az év utolsó hónapjában csaknem 70 milliárd forintot vettek ki az adókedvezménnyel támogatott megtakarításokból. Egy átlagos banki ügyfél egyébként bő 7,5 millió, míg a brókercégek kliensei 8,3 millió forintot tartanak tbsz-en.

A nyugdíj-előtakarékossági számlák (nyesz) erodálódása is folytatódott. Nyeszből az év végére 113 131 darab maradt, ebből a bankok vezettek 87 ezret, a brókercégeknél 25 ezer volt, a maradékot hitelintézeti fióktelepeknél tartották. A számlákon lévő állomány 470 milliárd forint alatt maradt. Egy átlagos nyesz-en az év végén bő 4,1 millió forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!